Як і попередні моделі, Fairphone 5 продовжує стрік з найвищим балом ремонтопридатності від iFixit

Внутрішня побудова сучасних смартфонів частіше за все потребує чималих навичок, додаткових інструментів та суворого дотримання інструкцій від виробників, іноді навіть для заміни банальних запчастин. Про складні випадки ремонту взагалі годі й казати. Тому особливо флагманські пристрої частіше за все отримують низькі бали за ремонтопридатність в заліку від спеціалістів iFixit. Але не Fairphone.

На це звернуло увагу видання The Register.

Практично кожний новий смартфон все ще залишає закритий корпус, що вимагає користувачів звернутися до сервісних центрів у випадку, скажімо, заміни батареї. Як продемонстрували в iFixit, Fairphone 5 можна самостійно відкрити та встановити новий (або змінний) акумулятор. Це так само просто, як і було в класичних стільникових телефонах.

При цьому Fairphone 5 має захист від води та пилу за стандартом IP55. Це дозволить пристрою опинитися навіть під струменем води, а не лише захищає від крапель, як було раніше. 

Майже так само просто в пристрої можна замінити й окремі компоненти, на кшталт порту USB-C чи модулі камер, для чого лише знадобиться маленька викрутка.

Проте з платами все стало трохи складніше. Їх побудова та розміщення відтепер більше нагадують такі в стандартних смартфонах, а не зібрані окремим модулем, як у попередника. Компанія наголосила, що це є вимушеним кроком, на який довелося піти заради збільшення батареї. При цьому користувачу залишили необхідні позначки на конекторах, що дозволить не розгубитися у випадку самостійної заміни.

Складним елементом для заміни залишився дактилоскопічний датчик, який ще й продається окремо. Однак з урахуванням малої кількості відмов та інших переваг нового Fairphone, в iFixit вирішили не понижувати остаточної оцінки гаджета.

Таким чином Fairphone 5 отримав 10 балів ремонтопридатності з 10 можливих. Наразі саме цьому виробнику належать найвищі бали серед усіх розібраних смартфонів у рейтингу iFixit.

Нагадаю, що Fairphone 5 з’явився наприкінці літа цього року. Голландський виробник робить акценти на ремонтопридатності та екологічності своїх смартфонів, також має забезпечити нові пристрої п’ятьма «великими» оновленнями Android, ще й вісім років надсилатиме патчі безпеки.

На сторінці продукту компанія також робить окремий акцент на простоті заміни окремих елементів пристрою. Для демонстрації, дівчину з HR-департаменту попросили власноруч замінити один з модулів камери, що (спойлер!) їй успішно вдалося зробити за пару хвилин.

Вартість Fairphone 5 в Європі становить €699.