NVIDIA загрожує суд через інженера, який вкрав та випадково показав код Valeo

Розробник автомобільних технологій Valeo позивається до компанії NVIDIA, чий інженер допустився прикрої помилки під час робочої відеоконференції. Про це пише Bloomberg.

Йдеться про спеціаліста на ім’я Мохаммад Моніруззаман, який працював у німецькому підрозділі Valeo, але згодом перейшов до NVIDIA. Навесні 2022 року обидві компанії займалися спільним проєктом для одного з виробників автомобільних запчастин.

У межах цієї роботи представники Valeo та NVIDIA організували відеоконференцію, до якої долучився Мохаммад Моніруззаман. Під час розмови він показав іншим учасникам зустрічі екран свого комп’ютера.

Однак коли спеціаліст згорнув презентацію PowerPoint, присутні побачили відкритий на комп’ютері файл із вихідним кодом Valeo. Представники Valeo впізнали код та зробили знімок екрана.

Виявилося, що незадовго до звільнення з Valeo інженер надіслав на персональну електронну пошту десятки тисяч файлів та 6 ГБ вихідного коду компанії.

Німецька поліція, яка проводила у буднику Мохаммада Моніруззамана обшуки в межах розслідування, виявила там документи та обладнання Valeo. Згодом німецький суд визнав інженера винним у порушенні комерційної таємниці та зобов’язав його сплатити $15 750 штрафу.

Між тим NVIDIA заявила, що в неї немає інтересу до коду Valeo або ймовірних комерційних таємниць. Компанія також повідомила про співпрацю з німецьким слідством у межах розслідування.

Втім, 7 листопада цього року Valeo подала проти NVIDIA позов до Федерального суду в Каліфорнії (США). Вона звинувачує американського гіганта в «незаконній перевазі» через дії інженера.

«Спроби NVIDIA скоротити шлях на ринок, використовуючи вкрадене програмне забезпечення Valeo, роблять дорогі інвестиції в технології марними і шкодять інноваціям», – зауважили в Valeo.

Valeo була заснована сто років тому та є скромним гравцем у світовому автомобільному бізнесі з річним доходом близько 20 млрд євро. Однак компанія запевняє, що спрямувала значні інвестиції в розробку систем допомоги при керуванні авто. NVIDIA почала працювати над рішеннями для безпілотних авто порівняно недавно.