Сем Альтман не повернеться в OpenAI попри спробу інвесторів поновити його на посаді, він переходить в Microsoft

Попри зусилля інвесторів поновити Сема Альтмана на посаді генерального директора OpenAI, він не повернеться в компанію, повідомляє The Information. Впливові інвестори, в тому числі Thrive Capital і Sequoia Capital, тиснули на раду директорів, щоб повернути Альтмана після його раптового звільнення, яке мало значний вплив на технологічний світ. Як повідомляється, вони також просили Microsoft, найбільшого інвестора OpenAI, використати свій вплив для поновлення Альтмана на посаді.

Альтман, який був звільнений з посади в п’ятницю, в неділю відвідав штаб-квартиру OpenAI як гість, натякнувши про своє неповернення в пості в X.

Пізніше в неділю агентство Bloomberg повідомило, що в.о. генерального директора Міра Мураті розглядала можливість повторного найму Альтмана і Грега Брокмана, колишнього президента і голови правління OpenAI, на невизначені посади. Проте цього так і не сталося.

Після бурхливих переговорів протягом вихідних, некомерційна рада OpenAI вирішила призначити Еммета Шира, колишнього генерального директора і співзасновника Twitch, тимчасовим генеральним директором. Це рішення було прийнято після короткого перебування на посаді генерального директора Міри Мураті, яка публічно підтримувала Альтмана. Ця швидка зміна знаменує собою призначення третього генерального директора всього за три дні.

Рішення було прийнято, попри тиск з боку інвесторів і загрозу масового звільнення працівників. Прихильники Альтмана в компанії дали правлінню термін, щоб воно пішло у відставку і поновило його на посаді разом з Грегом Брокманом, але цей термін минув без відповідного рішення, тому, скоріше за все, варто очікувати хвилю звільнень з OpenAI.

Вибір Шира на посаду генерального директора є доволі дивним рішенням, враховуючи, що він не є широко визнаним експертом у галузі ШІ. Шир залишив Twitch, який був придбаний Amazon за $1 мільярд у 2014 році, якраз напередодні значної хвилі звільнень і не мав безпосереднього відношення до індустрії ШІ.

Сем Альтман, Грек Брокман та неназвана кількість співробітників OpenAI перейдуть працювати в Microsoft, повідомив генеральний директор компанії Сатья Наделла.

«Ми залишаємося відданими нашому партнерству з OpenAI та впевнені в нашій дорожній карті продукту, нашій здатності продовжувати інновації з усім, що ми анонсували на Microsoft Ignite, а також у продовженні підтримки наших клієнтів і партнерів. Ми з нетерпінням чекаємо на знайомство з Емметом Широм та новою командою керівництва OpenAI та співпрацю з ними. І ми надзвичайно раді поділитися новиною про те, що Сем Альтман і Грег Брокман разом з колегами приєднаються до Microsoft, щоб очолити нову передову команду дослідників ШІ. Ми з нетерпінням чекаємо на швидкий початок роботи, щоб забезпечити їх ресурсами, необхідними для досягнення успіху» – написав Наделла.