Новий CEO OpenAI обіцяє розслідування щодо звільнення Альтмана

Новопризначений генеральний директор OpenAI Еммет Шир поділився в пості X своїм баченням ситуації зі звільненням Сема Альтмана та наступними кроками щодо повернення довіри до компанії. За словами Шира, йому було нелегко прийняти нову посаду, проте він вирішив допомогти, адже вважає, що «OpenAI є однією з найважливіших компаній, що існують в цей час».

«Сьогодні я збирав якомога більше інформації, розмовляв з радою директорів, невеликою кількістю основних партнерів і слухав співробітників. Наше партнерство з Microsoft залишається міцним, і моїм пріоритетом на найближчі тижні буде переконатися, що ми продовжуємо добре обслуговувати всіх наших клієнтів. Співробітники OpenAI надзвичайно вражають, і вони націлені на виконання своєї місії. Очевидно, що процес і комунікації навколо звільнення Сема були організовані дуже погано, що серйозно підірвало нашу довіру» – написав Шир.

Новий генеральний директор OpenAI поділився своїм планом дій на наступні 30 днів, він містить наступні пункти:

  • Найняти незалежного розслідувача, який вивчить весь процес, що призвів до цього моменту, і підготує повний звіт;
  • Продовжувати спілкуватися з якомога більшою кількістю наших співробітників, партнерів, інвесторів та клієнтів, робити нотатки та ділитися основними висновками;
  • Реформувати управлінську та лідерську команду у світлі нещодавніх звільнень в ефективну силу для досягнення результатів для наших клієнтів.

«Залежно від результатів і всього, що ми дізнаємося з цього, я буду керувати змінами в організації — аж до рішучого наполягання на значних змінах в управлінні, якщо це буде необхідно. Я буду впроваджувати їх в міру того, як вони стануть зрозумілими протягом 30-денного періоду. Стабільність і успіх OpenAI занадто важливі, щоб дозволити потрясінням порушити їх таким чином. Я намагатимусь розвʼязати ключові проблеми, хоча в багатьох випадках я вважаю, що для досягнення справжнього прогресу може знадобитися понад місяць» – доповнив Шир.

За його словами, перед тим як прийняти посаду він перевірив, на чому ґрунтувалося рішення правління звільнити Альтмана та впевнився, що це не були якісь конкретні розбіжності з питань безпеки, їхні міркування були зовсім іншими. Нагадаємо, що Рада директорів OpenAI звільнила Альтмана заявивши, що той «не був послідовно відвертим у своїх комунікаціях». Також стало відомо, що Альтман конфліктував з іншим співзасновником та головним науковцем OpenAI Іллею Суцкевером щодо того, як швидко розробляти генеративний ШІ і як комерціалізувати продукти компанії.

Проте зі слів Еммета Шира стало зрозуміло, що комерційна частина не була основною проблемою. «Я не настільки божевільний, щоб погодитися на цю роботу без підтримки ради директорів для комерціалізації наших чудових моделей» – заявив він.

Попри позитивний тон Шира, йому доведеться зіткнутися зі звільненням частини співробітників OpenAI, які зараз пишуть пости про те, що «OpenAI – це ніщо без своїх людей», і їх активно репостить Сем Альтман.

У сьогоднішній заяві про те, що Альтман та Грег Брокман перейдуть в Microsoft, щоб очолити нову команду дослідників, Сатья Наделла натякнув, що з ними піде певна частина співробітників OpenAI. Поки що складно зрозуміти, наскільки великою буде хвиля звільнення в OpenAI, але схоже, що у будь-якому випадку Microsoft стане основним вигодонабувачем цього без перебільшення «перетікання мізків».