47% фахівців IT-галузі пішли з роботи чи проєкту за минулий рік – опитування DOU

На другому році повномасштабного вторгнення рф в Україну ситуація з роботою в IT помітно ускладнилася. За минулі 12 місяців 25% айтівців було звільнено або їм не подовжили контракт. Про це свідчать результати опитування DOU про пошуки роботи у вересні-жовтні 2023 року.

В опитуванні взяли участь 4485 респондентів усіх тайтлів і спеціалізацій і 756 фахівців, які шукають першу роботу в ІТ. Серед них спеціалісти, які перебувають в Україні, а також ті, хто живе за кордоном.

Згідно з результатами опитування, за минулий рік 16% респондентів пішли з роботи чи проєкту за власною ініціативою, а 8% відправляли на бенч чи в неоплачувану відпустку. Загалом 47% айтівців пішли з роботи чи проєкту протягом минулого року.

Також результати опитування свідчать про те, що 42% айтівців, які зараз працюють, бояться втратити свою роботу. Серед фахівців із досвідом менше 3 років цей показник складає 49%, а із досвідом понад 5 років – 38%.

Крім того, 37% айтівців, які мають роботу, хотіли б її змінити. Але лише 18% справді планують це зробити. Різниця пояснюється тим, що 66% українських айтівців вважають складним нинішній пошук роботи, тому багато фахівців лишаються на нинішньому місці.

Між тим, 52% опитаних айтівців розповіли, що шукали роботу протягом минулих 12 місяців. У лютому цього року таких було 43%. Число тих, хто шукав нову роботу, однаково зросло і в Україні, і за кордоном.

При цьому 64% тих, хто шукав роботу протягом року, її знайшли. 80% фахівців, які перебувають в Україні, найчастіше знаходять місце саме в українських ІТ-компаніях. А 69% спеціалістів, які виїхали з України, стали частіше працевлаштовуватись в закордонних компаніях.