Нове відкриття може змінити уявлення про Стоунгендж

Неочікуване відкриття може змінити уявлення про історію Стоунгенджа у Великій Британії. Питання виникли через походження Вівтарного каменя, який вважається одним із центральних об’єктів мегаліта. Про це повідомляє The Vice.

Команда дослідників із Аберістуїтського університету з’ясувала, що за своїм геологічним складом цей камінь відрізняється від інших. А це означає, що його походження може бути не таким, як вважалося досі.

Вівтарний камінь довжиною 16 футів та є найбільшим з-поміж «блакитних каменів», що утворюють внутрішнє коло Стоунгенджа. Впродовж минулого століття дослідники припускали, що він походить з басейну в регіоні Мінідд Преселі на заході Уельсу, який є джерелом інших «блакитних каменів» об’єкта.

Однак виявилося, що цей камінь має особливий геологічний склад, зокрема високий вміст барію. Це відрізняє його від інших зразків історичної пам’ятки.

«Цілком можливо, що Вівтарний камінь прибув пізніше, і якщо так, то він міг бути привезений з іншої області, а не з Уельсу, а також, можливо, іншими людьми», – сказав у зв’язку з цим геолог Річард Бевінс.

Як відомо, легендарний Стоунгендж розташований на горбистій пустці біля міста Солсбері у Великій Британії. Об’єкт складається з кількох кіл із велетенських каменів. За деякими теоріями, люди не були причетні до його будівництва, а валуни «приніс» із собою льодовик.