Помер сер Ян Вілмут, який в 1996 році клонував вівцю Доллі

У віці 79 років помер сер Ян Вілмут, який очолював команду, що клонувала вівцю Доллі в 1996 році. Про це оголосив Единбурзький університет, де вчений працював професором до виходу на пенсію, пише Engadget.

Доллі стала першим ссавцем, якого клонували з соматичної клітини дорослої особини. Тож досягнення привернуло увагу наукового світу та допомогло прокласти шлях для сучасних досліджень в галузі регенеративної медицини.

Однак клонування Доллі спровокувало також суперечливу реакцію в суспільстві. Приміром, чимало людей загадувалося над питанням: «Якщо вони вже клонують овець, то скільки часу залишилося до того, як вони клонуватимуть людей?». Водночас релігійні групи звинувачували дослідників у «грі в Бога».

З усім тим, це не зупинило вченого. Його наступний експеримент довів, що тварин можна не лише клонувати, а й змінювати. Поллі, народжена в 1997 році, стала першим генетично модифікованим клонованим ссавцем.

Наступний досвід сера Яна Вілмута стосувався використання клонування для створення стовбурових клітин для регенеративної медицини.

У 2008 році вченого посвятили в лицарі, а у 2012 році він вийшов на пенсію. Як повідомляє The Guardian, у сера Яна залишилися дружина Сара, діти – Хелен, Наомі та Дін, а також п’ятеро онуків – Деніел, Метью, Ісаак, Тоня й Тобіас.