Японське космічне агентство запустило «розумну» місію SLIM до Місяця

Японське космічне агентство JAXA запустило власну наукову місію до Місяця. Апарат під назвою Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), відомий також як «Місячний снайпер», стартував вночі з 6 на 7 вересня 2023 р. з Космічного центру Танеґасіма на борту ракети-носія H-IIA виробництва Mitsubishi Heavy Industries.

SLIM – це перша японська місячна місія з посадкою на поверхню, хоча у країни досить досвіту у вивченні астероїдів та участі у спільних програмах з NASA та ESA. «Розумність» місії SLIM полягає в використанні ШІ та програми розпізнавання образів. На основі даних, зібраних попередньою орбітальною місією SELENE, SLIM має точно визначити місце посадки під час зниження та сісти з похибкою не більше ніж 100 м. Для порівняння, помилка про посадці Apollo 11 складала до 20 км.

Посадковий модуль SLIM несе два «ровера». Перший – це «стрибунець» LEV-1 з термометром, інклінометром, радіаційним монітором та двома широкоформатними камерами. Другий – це крихітний, масою лише 250 грамів, LEV-2, який може змінювати свою форму і має дві мініатюрні камери.

SLIM летить до Місяця по дуже довгій енергоефективній траєкторії та розпочне виконання місії лише у січні 2024 р. Планується, що апарат проведе 2-3 тижні на місячній орбіті та пропрацює декілька днів на поверхні Місяця.

Разом з SLIM на орбіту Землі було доправлено японську рентгенівську космічну обсерваторію X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM). Обидва апарати працюють згідно з програмою.