Соціальні мережі не в змозі протистояти російській пропаганді, – ЄС

Соціальні мережі не змогли зупинити «широкомасштабні» російські дезінформаційні кампанії з моменту вторгнення в Україну. Про це пише BBC із посиланням на звіт Єврокомісії.

«Протягом 2022 року аудиторія та охоплення акаунтів у соціальних мережах, пов’язаних із Кремлем, значно зросли по всій Європі», – сказано в звіті.

Разом із тим, автори документа звертають увагу, що «охоплення і вплив підтримуваних Кремлем акаунтів» ще більше зросли у 2023 році.

Приміром, російська дезінформація посилилася на X, колишньому Twitter, після того, як Ілон Маск купив компанію минулої осені.

У дослідженні розглядаються спроби боротьби з дезінформацією, підтримуваною Кремлем, і висловлюється припущення, що це зростання було «викликане, зокрема, руйнуванням стандартів безпеки Twitter».

«В абсолютних цифрах прокремлівські акаунти продовжують охоплювати найбільшу аудиторію на платформах Meta. У той же час, розмір аудиторії підтримуваних Кремлем акаунтів збільшився більш ніж утричі в Telegram», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, що в серпні для найбільших світових онлайн-платформ запровадили жорсткіші правила відповідно до Закону ЄС про цифрові послуги (DSA). Усі великі соціальні медіакомпанії повинні дотримуватися суворіших правил DSA, які вимагають більш серйозного підходу до контролю за контентом, включаючи дезінформацію та мову ворожнечі.