У США просять нарешті дозволити самостійний ремонт автоматів для морозива McDonald’s

У США закликають Конгрес ухвалити рішення, яке дозволить самостійний ремонт машин із виготовлення морозива McDonald’s. З такою ініціативою виступили спеціалісти iFixit, пише The Verge.

Ці машини добре відомі своїми частими поламками. Але проблема в тім, що ремонтувати їх дозволено лише компанії Taylor, яка займається їхнім виробництвом.

Ситуацію свого часу намагалася виправити компанія Kytch. Вона створила спеціальний продукт для зчитування кодів помилок автоматів для морозива. Але McDonald’s надіслала власникам франшиз листа, в якому повідомив про неможливість користуватися цим пристроєм.

Проблема автоматів стала настільки відомою, що довкола неї почали створювати меми. Зрештою до справи взялася команда iFixit, яка придбала таку саму модель машини для виготовлення морозива, яку використовує McDonald’s.

Впродовж кількох годин спеціалісти намагалися запустити автомат у роботу, але він видавав численні коди помилок. За словами iFixit, ці коди були безглуздими та здавалися випадковими навіть після ретельного вивчення інструкції. Відповідне відео було розміщено на YouTube.

«Ми б дуже хотіли мати можливість зробити такий пристрій, як Kytch, який може зчитувати коди помилок на нашому автоматі для морозива, але ми не можемо через закон про авторське право», – заявила директорка зі сталого розвитку iFixit Елізабет Чемберлен, маючи на увазі Закон про авторське право в цифрову епоху (DMCA).

Для вирішення проблеми, iFixit та некомерційна організація Public Knowledge подали петицію про виняток, в якій просять Управління з авторських прав США дозволити людям ремонтувати споживчі пристрої, а також комерційне обладнання, зокрема й автомати з виробництва морозива, подібні до тих, що доступні в McDonald’s.

Але в iFixit пояснюють, що навіть якщо виняток у справі нададуть, інструмент для ремонту машини все одно не можна буде розповсюджувати. Тож спеціалісти просять Конгрес на законодавчому рівні дозволити обходити програмні блокування для ремонту техніки.