В’єтнамська Vinfast стала третім найдорожчим автовиробником світу після Tesla та Toyota

Це звучить трохи несподівано, але станом на зараз третій за капіталізацією автовиробник у світі – це в’єтнамська Vinfast, яка обігнала такі відомі компанії як Porsche, BYD, Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, концерн Stellantis, Ferrari та інших. Єдині, кому поступається VinFast Auto зараз – це Tesla та Toyota. Про це пише Reuters.

Компанія VinFast була започаткована у місті Хайфон на півночі В’єтнаму у 2017 р. бізнесменом Фам Нят Вионгом, добре відомим в Україні завдяки створеному ним бренду локшини швидкого приготування «Мівіна». У 2010 р. він продав свій бізнес в Україні Nestle за $150 млн і повернувся у В’єтнам. VinFast – перший автомобільний бренд у В’єтнамі й орієнтується на електричні авто та скутери.

Компанія співпрацює з дизайнерами Pininfarina, BMW та Magna Steyr і хоча вона виготовила у 2022 р. лише 7 400 авто, які майже на 100% залишилися у В’єтнамі, перехід під фінансову юрисдикцію Сінгапуру та вихід на фондовий ринок став для VinFast вкрай успішним. Через невелику кількість публічно доступних акцій, а 99,7% акцій контролює сам Фам Нят Вионг, їх ціна відразу злетіла, що дає неймовірну оціночну капіталізацію VinFast у $191,23 млрд проти $100 млрд у Porsche, $226,31 млрд у Toyota та $758,01 млрд у Tesla.

І хоча цифри виглядають дійсно фантастично, це поки що лише тимчасовий тренд зацікавленості інвесторів та результат нестачі вільних акцій. Конкурувати з Tesla, з її запланованими на 2023 р. 1,8 млн авто, невелика VinFast, з планом у 50 тис. автівок, поки що не здатна. Але зухвалості та напору в’єтнамського бізнесмена можна лише позаздрити.