Нова модель ШІ SeamlessM4T від Meta може перекладати та транскрибувати майже 100 мов

Компанія Meta створила модель штучного інтелекту SeamlessM4T, яка може перекладати та транскрибувати майже 100 мов. Йдеться як про текст, так і про усне мовлення, пише TechCrunch.

SeamlessM4T доступна у відкритому доступі разом із новим набором даних для перекладу SeamlessAlign. Компанія стверджує, що це є значним проривом у галузі перекладу з мови на мову та з мови на текст за допомогою ШІ.

«Наша єдина модель забезпечує переклади на вимогу, що дозволяє людям, які розмовляють різними мовами, спілкуватися більш ефективно, – пише Meta в блозі. – SeamlessM4T автоматично розпізнає вихідні мови без потреби в окремій моделі ідентифікації мови».

Попри переваги цього ШІ, Meta не радить використовувати SeamlessM4T для довгих текстів і сертифікованих перекладів, визнаних державними установами та перекладацькими організаціями. Meta також не рекомендує використовувати SeamlessM4T для медичних або юридичних цілей, що може бути спробою підстрахуватися на випадок помилкового перекладу.

Раніше повідомлялося, що Meta створила мовну модель штучного інтелекту, яка здатна розпізнавати понад 4 000 розмовних мов і відтворювати мовлення більш ніж 1 100 мовами. Йдеться про проєкт Massively Multilingual Speech (MMS) і він не є клоном ChatGPT. Meta надає до нього відкритий доступ.