Чому молодь в США ненавидить Android?

Недавнє опитування підлітків в США показало, що 87% з них мають iPhone і не планують переходити на іншу платформу. В них є на то причини, про що йдеться у статті The Wall Street Journal.

Більшість підлітків у США сприймають смартфони Android як застарілу технологію. Наприклад, 20-річний інфлюєнсер Абдул Чемберлен у квітні 2023 р. опублікував відео, у якому каже: «У 2023 році ви кажете мені, що у вас все ще DROID? Вам що, 50 років?». Й тут мається на увазі саме будь-який Android-смартфон, а не дійсно старий Motorola Droid. Чемберлен прямо називає телефони з Android такими, якими користуються лише батьки.

Це не окрема ситуація: у той час, як Andoid-смартфони популярні по усьому світу, в США iOS тримає левову частку ринку. Згідно з даними StatCounter, зараз на iPhone припадає 57% ринку США, на усі Android-фони – лише 42,5%. У травні 2023 р. статистика була ще гірше – 62% в iPhone проти 37,6% в Android.

Дослідження, на яке посилається The Wall Street Journal, було проведено минулого року інвестиційною компанією Piper Sandler серед 7 100 підлітків. Згідно з ним, 87% підлітків мають iPhone й такий самий відсоток планує купити новий iPhone, коли прийде час замінити поточний пристрій.

Одна з причин такого відношення до iPhone – тиск з боку однокласників. У середній школі учнів, які користуються Android-смартфонами, навіть дражнять, називаючи «лузерами» та «середньовічними». У молоді в США дуже популярні чати iMessage в iOS, у яких користувачі з Android відображаються іншим кольором – зеленим, створюючи таку собі «мітку ганьби». Крім того, багато функцій iMessage, що доступні на iPhone, включаючи зображення вищої якості, сповіщення про прочитання, індикатори введення тексту, наскрізне шифрування тощо, не працюють на Android.

Іронічно, що власна система обміну повідомленнями Google для Android використовує платформу Rich Communication Services (RCS), яка надає таки самі функції – наскрізне шифрування, індикатори введення, сповіщення про прочитання тощо, але… лише користувачам Android. Якщо користувач з iPhone зайде до такої групи, то він не бути мати доступу до цих функцій, а його репліки будуть мати інший колір… теж зелений.

При цьому любов підлітків в США до iPhone – це не любов до дорогих речей, тому що флагманські моделі Android теж коштують чималих, а часом навіть більших грошей. Це скоріш звичка до екосистеми, простоти, вплив реклами та оточення. Але схоже, шансів на те, щоб завоювати серця молоді в США і перебороти цей тренд в Android, зараз нема.