Нещодавно корпорація Microsoft опублікувала туристичну статтю про Оттаву (Канада), створену за допомогою штучного інтелекту, в якій несподівано порекомендувала туристам відвідати Оттавський продовольчий банк, повідомляє The Verge. Річ у ті, що це неприбуткова благодійна організація, яка збирає продовольчі товари та передає їх голодуючим.

Така рекомендація посіла третє місце, одразу після Національного військового меморіалу та перед відвідуванням хокейного матчу «Оттава Сенаторз». Однак після того, як ця історія набула розголосу, Microsoft негайно видалила статтю. Зараз її можна прочитати завдяки завантаженому на Imgur скриншоту.

Продовольчий банк Оттави, хоч і має важливе значення, не є типовим туристичним об’єктом. Нещодавно він переїхав через те, що з 2019 року попит на його послуги зріс на 85%. Рейчел Вілсон, генеральний директор Продовольчого банку Оттави, висловила сподівання, що одного дня організація закриє свої двері, наголосивши на меті зменшити кількість людей, які залежать від продовольчих банків.

Кожен розділ оригінальної статті, авторство якої належить Microsoft Travel, містив короткий опис рекомендованого місця призначення. Опис продовольчого банку був особливо вирваний з контексту, в ньому говорилося: «Люди, які приходять до нас, мають роботу і сім’ї, які потрібно утримувати, а також витрати, які потрібно оплачувати. Життя і так досить складне. Подумайте про те, щоб відвідати місце на порожній шлунок».

Саманта Козяра, менеджерка з комунікацій Продовольчого банку Оттави, відреагувала на статтю, підкресливши, що організація ніколи не підтримає подібні меседжі. Вона підкреслила нечутливість фрази про «порожній шлунок» і важливість людського нагляду при створенні контенту.

Цей інцидент підкреслює виклики та потенційні пастки, пов’язані з покладанням виключно на штучний інтелект у створенні контенту. Навіть якщо видавець має в цьому великий досвід. Адже Microsoft вже замінила людей-журналістів у Microsoft News та MSN на штучний інтелект ще у 2020 році.

Інші видавці також експериментували зі штучним інтелектом у створенні контенту, що іноді призводило до помилок. Наприклад, у статті на Gizmodo, написаній штучним інтелектом, було неправильно визначено порядок фільмів із «Зоряних війн», а CNET довелося виправляти численні статті, створені штучним інтелектом.