DARPA шукає ідеї для створення місячної інфраструктури

У США задумалися над тим, як у наступні 10 років створити інфраструктуру та побудувати економіку на Місяці. За цю задачу взялося Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів (DARPA), яке підпорядкується Міністерству оборони країни. Про це пише Gizmodo.

Для цього агентство розпочало проєкт LunA-10, в межах якого вибере компанії для постачання різних послуг, які стосуються енергетики, зв’язку, або навігації на Місяці. Учасників проєкту оголосять в жовтні 2023 року, а остаточний звіт оприлюднять до червня 2024-го.

Обрані компанії спільно працюватимуть над інфраструктурними ідеями, які допоможуть побудувати місячну економіку. При цьому DARPA не фінансуватиме будівництво або транспортування жодної з концепцій.

«У найближчі 10 років відбудеться велика зміна парадигми місячної економіки, – заявив керівник програми в Управлінні стратегічних технологій DARPA Майкл Наяк. – Щоб швидше досягти переломного моменту, LunA-10 має на меті знайти рішення, які дозволять створити багатоцільові місячні системи».

В межах проєкту DARPA співпрацює з NASA, щоб доповнити цілі космічного агентства щодо польотів із Місяця на Марс. NASA хоче використовувати Місяць як випробувальний майданчик для Марса, розробляючи способи, як люди можуть виживати протягом тривалого часу на поверхні, відмінній від земної.

Раніше вчені з’ясували, що прямі фотохімічні реакції можуть забезпечити людей киснем і воднем, необхідними для тривалого проживання на Марсі чи Місяці.