Мережа «Ельдорадо» закрила понад 60 магазинів, IT-команди шукають роботу

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну мережа магазинів електроніки «Ельдорадо» закрила кілька десятків магазинів. Про це повідомляє AIN.

Станом на грудень 2021 року в компанії було 129 магазинів. Але до кінця 2022 року їхня кількість зменшилася на чотири десятки, деякі з яких зруйнували росіяни. «Ельдорадо» намагалася поновлювати або відкривати нові точки впродовж року, але мова – про одиниці.

Станом на зараз загальна кількість магазинів мережі скоротилася до 65 – тобто вдвічі порівняно з тим, скільки їх було досі. Закриття магазинів мережі триває впродовж усього 2023 року. За літо не стало понад 10 магазинів у різних містах України.

Примітно, що їх закривають навіть у торгових центрах, де великі флагманські точки часто генерують високі прибутки. У деяких центрах магазини могли не відкрити через борг за комунальні послуги перед ТЦ.

Раніше видання також повідомляло про скорочення IT-команди «Ельдорадо». В компанії заявляли, що спеціалістів не звільнили, а відправили на простій та повернуть до роботи. Але вже зараз команди, відправлені на простій, шукають нову роботу.

Представники галузі на умовах анонімності кажуть, що проблеми в «Ельдорадо» почалися на початку 2023 року. Обсяги продажів мережі впали, і це могло призвести до закриття магазинів. Ще одна можлива проблема – зміна умов постачальників, які через безпекові ризики не хочуть постачати в Україну товари без повної передплати. В компанії могло не бути такого обсягу ліквідності. Надалі ситуація може погіршитися.

«Компанія не змогла/не захотіла акумулювати кошти для того, щоб розрахуватись з постачальниками за попередньо закуплений товар. Маючи борги – постачальники не готові давати нові товари під реалізацію. Відповідно – товару не вистачає, щоб заповнювати магазини і тому їх закривають. Маркетинг також скоротили, бо у ньому немає необхідності – все одно немає що продавати», – сказав співбесідник.

Ще один з учасників ринку пояснює, що в «Ельдорадо» традиційно була одна з найнижчих ефективностей порівняно з конкурентами. Після повномасштабного вторгнення, коли продажі впали на третину, економіка мережі перестала сходитися, тож компанія стала збитковою. Зрештою вона не змогла розрахуватись з постачальниками та контрагентами.

Також слід брати до уваги той факт, що в «Ельдорадо» є великі кредити перед банками, зокрема державними.