Вчені з лабораторії Fermilab наблизилися до відкриття нової сили природи

Вчені з Чикаго, можливо, наблизилися до відкриття нової сили природи. Про це повідомляє BBC із посиланням на Національну прискорювальну лабораторію ім. Енріко Фермі (Fermilab).

За словами дослідників, вони знайшли нові докази того, що субатомні частинки, які називаються мюонами, поводяться не так, як передбачає сучасна теорія субатомної фізики. Тож вони вважають, що на мюони може діяти невідома сила.

В експерименті під назвою «g мінус два (g-2)» науковці прискорили мюони навколо кільця діаметром 15 м, де вони циркулювали близько 1 тис. разів майже зі швидкістю світла. Дослідники виявили, що вони можуть поводитися так, як не може пояснити сучасна теорія, яка називається Стандартною моделлю, через вплив нової сили природи.

Хоча докази є переконливими, команда Fermilab ще не має остаточних підтверджень. Для цього знадобиться більше даних, але якщо теорія виявиться правдивою, це може ознаменувати початок революції у фізиці.

Як відомо, зараз усі сили, з якими люди стикаються щодня, можна звести до чотирьох категорій: гравітація, електромагнетизм, сильне та слабке тяжіння. Ці чотири фундаментальні сили керують тим, як всі об’єкти та частинки у Всесвіті взаємодіють один з одним.