Понад 5 тисяч росіян написали справжні доноси в жартівливий додаток

Айтівець із росії створив жартівливий застосунок для доносів, але росіяни почали використовувати його цілком серйозно. Про це повідомляє hromadske.

Йдеться по додаток «Мій донос» і візуально він схожий на російський державний сервіс «Госуслуги». Застосунок створили ще в 2018 році, але тоді він не був популярним.

У січні цього року додаток знову став доступним у Google Play. В описі до нього вказано, що застосунок не має відношення до державних послуг чи органів влади, а його мета – розважальна. Попри це, до доносів поставилися серйозно. За півроку застосунок завантажили 10 тис. разів, а скористалися для написання доносу понад 5 тис. людей.

Примітно, що близько половину всіх доносів написали на знайомих та сусідів. У 20% є детальний опис «порушення» та особисті дані й посилання на сторінки в соцмережах тих, хто їх здійснив.

Доноси пишуть не лише на тих, хто виступає проти війни росії в Україні, а й на тих, хто її підтримує, але критикує російського президента. Також одна користувачка прагнула відправити знайомого на фронт та радила надіслати йому повістку.

До слова, раніше повідомлялося, що росія переносить інформаційну війну проти України у світові відеоігри. Вона використовує їх та пов’язані сайти, щоб поширювати серед нової, переважно молодої аудиторії пропаганду, яку Кремль використовує для виправдання війни в Україні.