Китайський процесор Loongson відстає від Intel на чотири роки, показав бенчмарк (але це не точно)

Провідний китайський виробник процесорів Loongson Technology оголосив, що його новітній процесор для настільних комп’ютерів працює на рівні з архітектурою Intel Core десятого покоління, яка містить чипи Comet Lake та Ice Lake, повідомляє The Register.

Ці процесори Intel були представлені у 2019-2021 роках, вони отримали до десяти ядер, тактову частоту понад 5,0 ГГц та мали високий попит у зв’язку зі сплеском дистанційної роботи під час пандемії. З того часу Intel випустила ще три покоління процесорів і знаходиться на порозі випуску архітектури 14-го покоління, Meteor Lake.

Нещодавно Loongson поділилася результатами тестів, проведених Китайським інститутом стандартизації електроніки для свого 4-ядерного 12-нанометрового процесора Loongson 3A6000 з тактовою частотою 2,5 ГГц, у китайській соціальній мережі QQ. Для тестування використовувався бенчмарк SPEC CPU 2006, який оцінює центральний процесор, підсистему пам’яті та компілятор системи. Варто зазначити, що цей бенчмарк був закритий у 2018 році, що робить його дещо застарілим для таких порівнянь.

Згідно з повідомленням Loongson, їх процесор показав результати 43.1/54.6 в однопотокових тестах SPEC CPU 2006 з фіксованою/плаваючою комою та 155/140 в багатопотокових тестах з фіксованою/плаваючою комою. Крім того, він забезпечив пропускну здатність 42 ГБ/с по двох каналах пам’яті DDR4-3200 і набрав понад 7400 балів в Unixbench.

Враховуючи відносну молодість архітектури LoongArch від Loongson у порівнянні зі зрілими розробками Intel, ці результати можна назвати хорошими, але з огляду на те, як було організоване порівняння, не варто надто покладатися на ці цифри. Втім, 3A6000 є першою ітерацією процесорів Loongson поточного покоління, і це звичайна ситуація, коли початковий чип в сімействі процесорів є повільнішим і має менше ядер, ніж наступні версії.

Але навіть якщо Loongson продовжуватиме вдосконалювати свої процесори, компанія вже стикається зі значною перешкодою: власною архітектурою LoongArch та набором інструкцій. Побудова всеосяжної програмної екосистеми навколо цієї архітектури буде монументальним завданням, особливо зважаючи на те, що Linux ще не повністю підтримує LoongArch.

Якщо ця екосистема все ж буде реалізована враховуючи на зусилля уряду КНР, китайські фахівці все одно залишаться з менш потужними комп’ютерами, що зробить їх залежними від іноземних технологій, доступ до яких США зможуть утримувати з міркувань національної безпеки.