У науковому світі пояснили, що не так із надпровідником кімнатної температури LK-99

Експерти скептично налаштовані щодо запропонованого корейськими дослідниками надпровідника кімнатної температури  LK-99. Про це пише The Verge.

Обговорення триває на фоні того, що LK-99 називають визначним проривом. Його називають першим у світі надпровідником, здатним проводити електрику без будь-якого опору у звичайних умовах.

Сьогодні існують інші надпровідники. Їх використовують в магнітно-резонансних томографах, квантових комп’ютерах та пристроях ядерного синтезу. Але вони працюють за дуже низьких температур або високого тиску. Це робить їх занадто складними й дорогими для використання у більшості повсякденних застосувань.

«Технологічно життєздатний надпровідник кімнатної температури – це не лише територія Нобелівської премії. Якщо ви запатентували його, це, по суті, незмірна цінність, – сказав професор матеріалознавства в Оксфордському університеті та директор Центру прикладної надпровідності Кріс Гровенор. – Вона трансформує так багато речей».

Проте, експертна спільнота звертає увагу, що LK-99 був описаний у двох наукових роботах, які ще не пройшли рецензування. Також роботи не узгоджуються між собою. Крім цього, є питання щодо кількості авторів, яка відрізняється в кожній з робіт. Водночас дослідники не провели тест на теплові аномалії – він є стандартним для великих лабораторій, що вивчають подібні матеріали.

«Всі надпровідники, які коли-небудь були доведені як надпровідники, показують цю специфічну теплову аномалію, – пояснив Гровенор. – Якщо немає питомої теплової аномалії, то це не надпровідник».

LK-99 виготовляється з відносно простих інгредієнтів і не потребує екстремальних температур чи тиску. Тож чимало спеціалістів зараз намагаються відтворити його, щоб перевірити, чи справді цей винахід можна називати революційним.

Між тим, представники наукового світу не беруться прогнозувати, коли подібний надпровідник стане реальністю.

«Це може бути просто магія, чарівний єдиноріг і не існувати, – пояснив Гровенор. – Ми не маємо права очікувати, що існують магічні речі».

Зазначимо, що LK-99 – це полікристалічний матеріал, виготовлений зі свинцю, кисню й фосфору, який був легований міддю. Наприкінці липня група дослідників здійняла ажіотаж, опублікувавши низку статей про відкриття LK-99 і назвавши його «абсолютно новою історичною подією, яка відкриває нову еру для людства».