Twitter-користувач XenoPanther днями виявив, що Microsoft оприлюднила (і швидко прибрала) утиліту StagingTool. Це внутрішній інструмент компанії, який використовується її співробітниками для увімкнення “секретних” функцій у девелоперських збірках Windows 11, що присутні в системі, але ще не пропонуються тестувальникам у явному вигляді. За своєю функціональністю вона дуже схожа на незалежну утиліту ViVeTool, але, на відміну від неї, є цілком офіційною.

Утиліта пропонувалась користувачам програми Windows Insider у квесті Microsoft Bug Bash — такі квести покликані заохочувати користувачів випробувати певні функції, при нагоді виявляти у них баги та помилки — і повідомляти про це розробникам. Ця тестова програма часто передує основному випуску Windows — наприклад, оновленню Windows 11 23H2, яке заплановано на цю осінь.

StagingTool не має графічного інтерфейсу і запускається у командному рядку з певними ключами, що активують той чи інший параметр. Перш ніж Microsoft видалила згадку про цю утиліту, XenoPanther встиг зробити скриншот сторінки, на якій вона згадується, разом з прикладом її використання для активації параметра “Sign in without password when my device powers on” (“входити в систему без пароля при включенні пристрою”). Звісно, у Windows 11 це можна зробити й без таких засобів, але як пояснює Microsoft, цей метод призначений для китайських користувачів як “простий спосіб отримати доступ до системи, дотримуючись особливих регулятивних норм Китаю”.

Microsoft випадково оприлюднила StagingTool - внутрішню утиліту для розблокування прихованих функцій Windows 11

Утиліта була швидко видалена, але ентузіасти встигли її завантажити, і тепер за бажанням її можна знайти в Інтернеті. В коментарях до оригінального твіту XenoPanther також оприлюднив контрольну суму файлу, з яким він встиг ознайомитися — тож якщо хтось захоче подивитись на неї у дії, у нього є можливість перевірити, чи справжню StagingTool він завантажив, а не якийсь троян з такою самою назвою. Ну і звісно, щоб розблокувати якусь функцію за її допомогою, треба знати її ID.