росія перенесла інформаційну війну проти України у відеоігри

росія переносить інформаційну війну проти України у світові відеоігри. Вона використовує їх та пов’язані сайти, щоб поширювати серед нової, переважно молодої аудиторії пропаганду, яку Кремль використовує для виправдання війни в Україні. Про це пише The New York Times.

Приміром, у грі Minecraft, яка належить Microsoft, російські гравці відтворили битву за Соледар – українське місто, яке російські війська захопили в січні.

А канал російської версії World of Tanks, багатокористувацької військової гри, відзначив 78-му річницю перемоги над нацистською Німеччиною в травні відтворенням параду танків Радянського Союзу в Москві в 1945 році.

«Ігровий світ – це справді платформа, яка може впливати на громадську думку, охоплювати аудиторію, особливо молодь», – сказала Таня Беккер, дослідниця компанії ActiveFence, що займається кібербезпекою та яка виявила кілька прикладів російської пропаганди в Minecraft.

У квітні президент Microsoft Бред Сміт заявив, що служба безпеки компанії виявила спроби росії проникнути в деякі ігрові спільноти. За його словами, Microsoft повідомила про це уряди країн, які він не назвав.

«По правді кажучи, це не те, про що ми повинні турбуватися, – сказав він на економічній конференції у Вашингтоні, організованій новинним сайтом Semafor. – Вони все одно десь опублікують інформацію. Ви знаєте, це просто гарне місце для них, щоб запустити інформацію в обіг».

Керівник групи аналізу загроз Microsoft Клінт Уоттс розповів дослідникам Школи бізнесу Штерна при Нью-Йоркському університеті, що російське воєнізоване угруповання, відоме як «Група Вагнера», просувало «зловмисні наративи» в Discord і Steam для підтримки поглядів Кремля. Можливо, вона також прагнула заохотити призов до лав бойовиків.

«Російська пропаганда випробовує нові засоби для просування свого режиму», – сказав голова української спільноти Molfar Артем Старосєк.

Дослідники Molfar виявили більше десятка випадків прокремлівської пропаганди в Minecraft, Roblox, російських версіях World of Tanks і World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare і War Thunder.

Після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Microsoft оголосила, що призупиняє нові продажі продуктів і послуг в росію на виконання санкцій, запроваджених США та Європою. Але росіяни продовжують знаходити способи використовувати її ігри та сайти, такі як Discord і Steam.