Вчені створили сонячну панель, яка здатна відновлюватися в космосі

Вчені з Сіднейського університету в Австралії розробили здатну до самовідновлення сонячну панель, яка може значно подовжити термін служби супутників на орбіті. Про це пише TechSpot.

Панель використовує перовськіт, мінерал оксиду кальцію й титану, який дехто називає «диво-матеріалом» завдяки його унікальним властивостям. Вчені виявили, що радіаційні пошкодження сонячних панелей з цього матеріалу можна усунути, застосовуючи тепло у вакуумі.

Тестування на Землі продемонструвало, що пошкоджені сонячні панелі можуть відновити 100% своєї початкової ефективності при нагріванні. І так сталося, що Сонце є ідеальним космічним обігрівачем.

Тепер дослідники сподіваються, що результати їхньої роботи приведуть до розробки недорогих, легких сонячних елементів для майбутніх застосувань в космосі.

Як відомо, супутники десятиліттями покладалися на сонячні панелі для перетворення сонячного світла в електрику за допомогою фотоелектричних елементів. Але пошкодження від певних типів випромінювання може призвести до того, що вони втрачатимуть до 10% своєї ефективності щорічно. Тож такими темпами вони незабаром стануть непридатними й перетворяться на космічне сміття.