ESRB пропонує систему розпізнання обличчя для визначення віку гравців

ESRB, організація, яка займається присвоєнням рейтингів відеоіграм та розважальному ПЗ у США та Канаді, запропонувала Федеральній торговій комісії США впровадити технологію оцінки віку гравців за допомогою системи розпізнання віку обличчя. Про це пише GamesIndustry.biz. Згідно з ESRB, ця технологія надійніша за інші методи батьківського контролю.

Система розроблена у співпраці ESRB з компанією Yoti, яка займається цифровою ідентифікацією та є «дочкою» Epic Games, і компанією SuperAwesome. У пропозиції ESRB стверджується, що така система точно визначає вік людини та захищає її конфіденційність.

Для верифікації віку користувач має сфотографувати себе, потім система перевіряє, чи є в кадрі живе людське обличчя і завантажує зображення на внутрішній сервер Yoti для оцінки.

Щодо безпеки, особливо безпеки неповнолітніх, то у пропозиції стверджується, що після використання для визначення віку «зображення негайно видаляються назавжди та не використовуються Yoti для навчальних цілей». У документі зазначено, що оцінка віку обличчя не становить істотного ризику для приватного життя батьків або потенційних упереджень користувачів.

У пропозиції також стверджується: «Якщо існують будь-які ризики, переваги для споживачів і компаній від використання цього методу легко переважають їх».

Нагадаємо, ESRB (Entertainment Software Rating Board) була заснована у 1994 р. асоціацією виробників ПЗ і відеоігор Entertainment Software Association як недержавна саморегульована організація після низки закидів у адресу відеоігор з боку політиків США у начебто надмірній жорстокості ігор та розбещення підростаючого покоління. З 1994 р. ESRB присвоює усім іграм, що виходять в США, віковий рейтинг. Аналогічні організації є і в інших країнах, наприклад, європейська PEGI (Pan European Game Information). Виконання вимог з продажу ігор з відповідним рейтингом лежить на продавцях, але батьки часто не вважають ці рейтинги важливими і дозволяють своїм дітям грати в ігри без обмежень за віком.