Apple заявила, що краще вилучить iMessage та FaceTime з iPhone у Великобританії, ніж порушить наскрізне шифрування

Компанія Apple заявила, що краще вилучить свої додатки, iMessage та FaceTime, з британського ринку, ніж порушить наскрізне шифрування, у відповідь на потенційне законодавство, що вимагає від служб обміну повідомленнями пропонувати обхідні шляхи в шифруванні, повідомляє BBC. Така позиція з’явилася на тлі розгляду нового законопроєкту про безпеку в інтернеті, який зараз перебуває на розгляді у Великобританії.

Уряд Великобританії прагне отримати можливість сканувати наскрізні зашифровані повідомлення на наявність незаконного контенту, наприклад, матеріалів, що містять насильство над дітьми. Уряд стверджує, що наявні закони дозволяють це зробити, але вони технічно застаріли через вимоги до безпеки сучасних технологій.

Apple, а також інші сервіси, такі як WhatsApp і Signal, виступили проти цієї пропозиції. У дев’ятисторінковій заяві проти запланованого законопроєкту Apple рішуче заперечила проти таких вимог, як наявність бекдорів для наскрізного шифрування.

Технологічний гігант заявив, що не буде вносити зміни для однієї країни, які послаблять безпеку всіх своїх користувачів, погрожуючи натомість відключити iMessage і FaceTime для британських користувачів.

Запропонований закон зараз проходить восьмитижневий період консультацій. Apple та інші компанії сподіваються, що уряд перегляне законопроєкт у відповідь на критику.

Раніше Apple відмовилася від планів щодо власної функції CSAM-сканування для iCloud Photos після тиску з боку клієнтів і правозахисних груп. При цьому рішення Apple було безпечнішим для приватності, ніж те, що зараз пропонує уряд Великої Британії.