США дають «зелене світло» на навчання українців на F-16

США дозволяє європейським країнам навчати українців на винищувачах F-16. Про це сказав радник президента Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван в етері CNN.

«Президент дав зелене світло, і ми даємо дозвіл, дозволяємо, підтримуємо, сприятимемо та фактично надаємо необхідні інструменти для того, щоб українці почали навчатися на F-16, як тільки європейці будуть для цього готові», – сказав Джейк Салліван.

Це досить різкий поворот для президента Байдена, який на початку 2023 року заявив, що не вірить, що Україні потрібні F-16.

Але вже у травні 2023 р. Байден повідомив лідерів G7, що США підтримають спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включаючи F-16, хоча на той час було незрозуміло, коли саме розпочнеться це навчання.

Зі слів Саллівана відомо, що європейським союзникам потрібно декілька тижнів, щоб підготувати можливості для навчання, і що США погодиться з будь-яким встановленим ними терміном. Тобто зараз йдеться приблизно про серпень 2023 р.

Наразі до «коаліції винищувачів», країни якої готові розпочати навчання українських військових пілотів, долучилися: Велика Британія, Польща, Румунія, Канада, Данія, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Норвегія, Португалія та Швеція.

Навчання пройдуть не лише пілоти винищувачів, а й техніки, зброярі та інший персонал, який обслуговує літаки.

Скриншоти з гри Digital Combat Simulator ілюстративні.