Україна наблизилася до легалізації медичного канабісу

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт, який передбачає легалізацію медичного канабісу. За документ проголосували 268 народних депутатів.

Йдеться про проєкт закону № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».

Документ передбачає законодавчі зміни, які дозволяють вживати канабіс у медичних цілях, для лікування захворювань або полегшення симптомів у пацієнтів.

У законопроєкті вказано, що за Єдиною конвенцією про наркотичні засоби 1961 року, сторони, які її ратифікували, зобов’язані обмежувати обіг будь-яких наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів лише медичними і науковими цілями, зокрема, і шляхом запровадження ліцензування такої діяльності з метою контролю за обігом. Але вони не зобов’язані забороняти їхнє використання в цих цілях, а також у промисловості.

В контексті дозволу обігу конопель в окремих сферах йдеться виключно про рослини роду коноплі (Cannabis) з допустимою кількістю відсотку вмісту концентрації ТГК (тетрагідроканабінолу). ТГК може мати психоактивний вплив на людину за умови його регулярного вживання у високій концентрації.

Автори документа вказують, що доцільність терапевтичного застосування конопель підтверджене для різних станів і захворювань. З-поміж іншого йдеться про розсіяний склероз, епілепсію, захворювання травного тракту, наркотичну залежність, проблеми психічного характеру, хронічний біль невропатичного походження та паліативну допомогу.

Ухвалення документа має посилити гарантії забезпечення доступу до необхідних медичних послуг і лікарських засобів, включаючи лікарські засоби, що виготовлені на основі рослин роду коноплі (Cannabis).

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив про необхідність легалізації в Україні медичного канабісу. За його словами, найкращі світові практики та рішення, якими б складними та незвичними вони не були, мають бути застосовані в Україні, щоб громадянам України не довелося терпіти біль, стрес та травми війни.