Вчені знайшли в канадському озері ознаки початку нової епохи на Землі

Відкладення на дні озера Кроуфорд в канадській провінції Онтаріо містять ключові ознаки того, що світ вступив у нову епоху, яка називається антропоцен. Про це заявила робоча група Міжнародної комісії зі стратиграфії, пише Axios.

Дослідники стверджують, що люди, а не природні явища, такі як удар астероїда, підштовхнули планету до цієї фази, в якій Земля стрімко трансформується.

«Ми живемо в новому геологічному періоді, в якому масштаб і потужність людської діяльності відповідають або навіть перевищують масштаб і потужність природних процесів», – зазначив професор історії науки Наомі Орескес.

Визначаючи нову епоху, дослідники насамперед зосереджуються на пошуку геологічних записів змін, що відбулися в глобальному масштабі. Починаючи з 1950-х років, осадові породи містять штучні радіонукліди від випробувань ядерної зброї, які поширили радіоактивні елементи по всій планеті.

Маркери індустріалізації та глобалізації – азот і ртуть, що виділяються при спалюванні викопного палива, забруднення мікропластиком, азот із добрив та інші зміни – також різко зросли в різних місцях по всьому світу в середині минулого століття.

Нова епоха стане новою точкою відліку для того, як вчені розуміють історію, й траєкторію розвитку Землі – особливо вплив антропогенних змін клімату.

З усім тим, поки тривають активні дебати про те, чи можна вважати зміни, спричинені людиною, новою епохою, і якщо так, то коли вона почалася та як її слід визначати. Деякі антропологи вказують на час сотні тисяч років тому, коли люди вперше опанували вогонь, або на «світанок» сільського господарства. Інші стверджують, що з геологічної точки зору люди живуть на Землі так мало часу, що ми не заслуговуємо на власну епоху.

Як відомо, голоцен – нинішня епоха, яка почалася приблизно 11 700 років тому та охоплює післяльодовиковий період. Крейдяний період, коли панували динозаври, закінчився 66 млн років тому, коли на Землю впав метеорит – подія, зафіксована на скелі в Тунісі.