У США можуть вперше заборонити продаж геоданих зі смартфонів користувачів

Законодавці штату Массачусетс розглядають можливість введення майже повної заборони на купівлю-продаж даних про місцезнаходження користувачів, отриманих із їхніх мобільних пристроїв. Це стане першою в країні спробою приборкати мільярдну індустрію, пише The Wall Street Journal.

Це передбачено законопроєктом під назвою «Акт про захист місцезнаходження» (Location Shield Act), який був розглянутий минулого місяця. Окрім заборони на торгівлю даними, він також передбачає вимогу ордера для доступу правоохоронних органів до даних про геолокацію. Відповідно таку інформацію за більшості обставин можна отримати за дозволом суду.

Законопроєкт отримав підтримку коаліції прогресивних активістів у штаті, де демократи мають переважну більшість в обох палатах законодавчого органу й контролюють губернаторство. Автором законопроєкту є сенатор Сінді Крім, демократ.

Геодані зазвичай збираються за допомогою мобільних додатків та інших цифрових сервісів і не містять такої інформації, як ім’я чи номер телефону. Але часто даних про переміщення пристрою достатньо, щоб встановити особу його власника. Наприклад, місце, де телефон проводить вечірні та нічні години, зазвичай є домашньою адресою користувача.

Пропозиція штату Массачусетс є частиною активності на державному рівні, спрямованої на кращий захист цифрової приватності мешканців за відсутності всеосяжного національного закону. Десять штатів прийняли закони про конфіденційність за останні роки під контролем як республіканських, так і демократичних законодавчих органів. Кілька двопартійних пропозицій перебувають на розгляді в Конгресі, але поки що не отримали підтримки.

Жоден штат не зайшов так далеко, щоб повністю заборонити продаж даних про місцезнаходження користувачів. Найпоширеніший підхід в інших штатах полягає в тому, щоб вимагати, зокрема від цифрових сервісів отримувати чітку згоду споживачів на збір даних і накладати певні обмеження на їхню передачу та продаж.