Fairphone обіцяє 7 років оновлень Android, більше за будь-якого виробника включно з Google

Компанія Fairphone, яка фокусується на створенні придатних до ремонту смартфонів, оголосила про підтримку своєю моделлю Fairphone 3, випущеною у 2019 році, цілих 7 років оновлень операційної системи Android, перевершивши всіх інших виробників, включно з Google, повідомляє ArsTechnica.

Попри те, що Fairphone є маленьким виробником та залежить від волі таких постачальників компонентів, як Qualcomm, що часто раніше припиняють підтримку своїх компонентів, компанія планує підтримувати Fairphone 3 до 2026 року. Варто зазначити, що виробник також нещодавно випустив оновлення до Android 13 для Fairphone 3, в той час, як Google закінчив підтримку Pixel 4 в жовтні 2022 року. Хоча обидві моделі вийшли у 2019 році.

Попри невелике виробництво та обмежену кількість моделей, Fairphone намагається вирізнитися ремонтопридатністю своїх моделей та доступністю запасних частин, які можна придбати в інтернеті.

В рамках своєї місії сталого розвитку Fairphone доклав величезних зусиль, щоб забезпечити оновлення Android, навіть коли компанія Qualcomm припинила підтримку критично важливого програмного забезпечення для процесора Snapdragon 632, що використовується в Fairphone 3. Fairphone пояснює, що чипом підтримувався лише Android 11, тому подальше оновлення смартфона вимагало незалежних зусиль для підтримки Android 13 та подальших версій системи.

Як правило, процес оновлення передбачає випуск компанією Google нових збірок до репозиторію з відкритим вихідним кодом Android, які виробники чипів, такі як Qualcomm, використовують для створення «Пакету підтримки плат (BSP)» для кожного процесора.
Цей пакет включає оновлені драйвери, пропрієтарні блоки та інші важливі компоненти коду, які забезпечують функціонування обладнання.

Виробники Android-смартфонів зазвичай будують прошивки на цих збірках з підтримкою процесорів, лише додаючи підтримку для свого додаткового обладнання. Однак, оскільки Qualcomm більше не підтримує чип у Fairphone 3, компанія сама взяла на себе зобов’язання виконати роботу з оновлення BSP. Fairphone є єдиним виробником смартфонів на Android, який взявся за це завдання, оскільки інші зазвичай припиняють підтримку разом з виробником процесорів.

Хоча семирічне зобов’язання щодо оновлення вражає, Fairphone критикують за нерегулярний графік випуску оновлень. Через обширну роботу над BSP компанія пропустила Android 12 і перейшла одразу на Android 13. Крім того, щомісячні оновлення безпеки можуть надходити з нерегулярною періодичністю.

З усім тим, здатність Fairphone досягти такого рівня підтримки з набагато меншим бюджетом, ніж у великих компаній, кидає виклик поширеним виправданням щодо неможливості оновлень, які наводять інші виробники Android. Це демонструє, що будь-яка компанія може запропонувати більш тривалу підтримку, якщо захоче, замість того, щоб примушувати клієнтів до оновлення і збільшення електронних відходів.