Макрон не виключає, що доступ до соцмереж у Франції обмежуватимуть через заворушення

Президент Франції Еммануель Макрон не виключає, що в майбутньому уряд країни може обмежити доступ молоді до соціальних мереж як засіб проти можливих заворушень, пише Gizmodo.

Про це французький лідер заявив під час зустрічі з мерами міст, громади яких постраждали від заворушень. Країну, як відомо, охопили протести після того, як поліція недавно застрелила підлітка в передмісті Парижа. Акції призвели до масових арештів та майнових збитків на понад $1 млрд.

Логіка відключення доступу до соцмереж полягає в тому, що оскільки молодь стоїть за більшістю заворушень, а соціальні мережі є осередком, зокрема радикалізації, перекриття до них доступу може допомогти придушити інакомислення.

«Ми повинні подумати про те, як молодь використовує соціальні мережі, в сім’ї, в школі, які повинні бути заборони… і коли ситуація виходить з-під контролю, нам, можливо, доведеться регулювати їх або відключити, – сказав Еммануель Макрон. – Перш за все, ми не повинні робити цього зопалу, і я радий, що нам не довелося цього робити. Але я думаю, що це справжня дискусія, яку нам потрібно провести».

Критики звинуватили Макрона в тому, що він підтримує авторитарну тактику у своєму прагненні до соціального порядку. Згодом уряд заявив, що французький лідер говорив не про «загальне відключення» інтернету, а лише про «епізодичне й тимчасове» відключення доступу до соціальних мереж.

Єдиними країнами, які вдавалися до такої тактики, були відомі автократії та країни третього світу: Китай, росія, Іран, Індія, Кенія, Куба тощо. Такі дії урядів були піддані різкій критиці з боку захисників громадянських свобод, які вважають нейтралізацію вебсервісів перевищенням урядових повноважень.