Найстаріша у світі газета, австрійська Wiener Zeitung, припинила виходити на папері

30 червня 2023 р. надійшов до читачів останній примірник австрійської державної газети Wiener Zeitung, яка виходила безперервно 320 років, з 1703 року. Wiener Zeitung була найстарішою газетою світу, що продовжувала друкуватися.

Як зазначено на першій шпальті останнього номеру, Wiener Zeitung виходила 116 840 днів, або 3 839 місяців, або 320 років та пережила 10 кайзерів, 12 президентів та 2 республіки.

Wiener Zeitung уперше вийшла під назвою Wiennerisches Diarium 8 серпня 1703 року. Тоді газета мала намір надати тверезий погляд на новини «без будь-якого ораторського чи поетичного блиску».

Зараз Wiener Zeitung належить австрійському уряду, але редакційно незалежна. Це офіційне видання, яке використовується урядом Австрійської Республіки для юридичних повідомлень, таких як реєстрація компаній, а також до 2004 року було офіційним друкованим органом для законів і розпоряджень. Грубо кажучи, аналог українського «Урядового кур’єра».

Газета зазнала різкого скорочення доходів після того, як прийнятий нещодавно закон скасував вимогу для австрійських компаній платити за публікацію змін до комерційного реєстру в друкованому виданні.

Wiener Zeitung продовжить виходити в онлайн, крім того, редакція має намір випускати щомісячне друковане видання.