NASA переробляє на питну воду 98% сечі та поту астронавтів на МКС

NASA повідомило, що система контролю навколишнього середовища і життєзабезпечення Міжнародної космічної станції (ECLSS) переробляє 98% усієї води, яку астронавти приносять на борт станції. Про це пише Engadget.

Одна частина ECLSS використовує «вдосконалені осушувачі» для вловлювання вологи, яку екіпаж станції вдихає та виводить з потом. Інша – відновлює сечу астронавтів за допомогою вакуумної дистиляції.

«Це дуже важливий крок вперед в еволюції систем життєзабезпечення, – сказав Крістофер Браун із NASA, який входить до команди, що керує системами життєзабезпечення Міжнародної космічної станції. – Скажімо, ви збираєте 100 фунтів води на станції. Ви втрачаєте два фунти з них, а решта 98 відсотків просто продовжує кружляти по колу. Підтримувати такий кругообіг – це досить дивовижне досягнення».

Водночас менеджера водних підсистем ECLSS NASA Джилл Вільямсон заспокоїла, що процес обробки сечі схожий на деякі земні системи водопостачання, тільки відбувається в умовах мікрогравітації.

«Екіпаж п’є не сечу, а воду, яка була рекультивована, відфільтрована та очищена таким чином, що вона чистіша за ту, яку ми п’ємо тут, на Землі», – підкреслила вона.

Джилл Вільямсон запевнила, що такі системи, як ECLSS, будуть критично важливими, оскільки NASA проводить все більше місій за межами орбіти Землі.

Раніше дослідники з’ясували, що прямі фотохімічні реакції можуть забезпечити людей киснем і воднем, необхідними для тривалого проживання на Марсі чи Місяці. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Communications.