ЄС хоче «легкозмінні» акумулятори в смартфонах: але що це означає?

Європейський Союз (ЄС) ухвалив законодавство, яке може відкрити нову еру ремонтопридатних пристроїв, з особливим акцентом на легку заміну акумуляторів. Однак тлумачення того, що таке «легкозмінність», все ще залишається предметом дискусій, пише ArsTechnica.

Нещодавно Європейський парламент проголосував за нові правила поводження з батарейками, які можуть бути впроваджені вже у 2027 році. Законодавство, яке охоплює акумулятори всіх розмірів, включає заходи, спрямовані на зменшення вуглецевого сліду для електромобілів та промислових акумуляторів, більш жорсткі цілі щодо відходів та перероблення, а також спеціальний пункт у Статті 11 щодо «Знімності та замінності портативних акумуляторів».

У цьому пункті зазначено, що портативні батареї, вбудовані в прилади, повинні бути «легко знімними та замінними» для кінцевого користувача або незалежних операторів. Це стосується випадків, коли термін служби акумуляторів коротший за термін служби приладу або коли термін служби приладу закінчується. Термін «легкозамінний» визначається як можливість заміни елемента живлення на аналогічний без впливу на функціонування або продуктивність приладу після виймання оригінального акумулятора.

Термін «прилад» використовується в ширшому контексті, ніж можна було б припустити, і охоплює ноутбуки, принтери та мобільні телефони. Правила передбачають, що портативні акумулятори повинні бути сконструйовані таким чином, щоб споживачі могли легко виймати та замінювати їх самостійно.

Однак законодавство також зазначає, що кінцеві користувачі несуть відповідальність за належну утилізацію тих батарейок, які «можуть бути легко вилучені кінцевим користувачем без використання професійних інструментів». Залишається незрозумілим, чи стосується ця вимога про відсутність інструментів лише утилізації батарейок, чи вона також поширюється на визначення поняття «легкозамінний».

Існують також потенційні прогалини в законодавстві. Наприклад, виробники зобов’язані робити батареї доступними як запасні частини протягом п’яти років після продажу останньої моделі за «розумною та недискримінаційною ціною». Однак, що таке «розумна» ціна, чітко не визначено.

Крім того, деякі виробники вже намагаються зробити виняток для акумуляторів, що використовуються у «вологих умовах», що потенційно може вивести з-під дії законодавства такі пристрої, як електричні зубні щітки, навушники та смартгодинники. Адвокаційна група Repair.EU та інші наглядові організації повинні будуть відстежувати ці питання та звітувати про них, щоб забезпечити дотримання законодавства.

Питання про те, чи є акумулятор смартфона «легкознімним», відкриває скриньку Пандори для подальших запитань про те, що саме означає «легко» і «знімний». Інтерпретація цих термінів охоплює широкий спектр.

На одному кінці спектра ми маємо такі пристрої, як новітній Fairphone, що може похвалитися батареєю, яку легко витягти без додаткових інструментів, просто підчепивши задню кришку пальцем. З іншого боку, існують численні менш відомі бренди, як правило, Android-пристрої, які не пропонують жодних посібників з ремонту (ні офіційних, ні створених користувачами), не мають запасних батарей і не мають видимих елементів на корпусі, які б підказали з чого треба почати його розборку.

Переважна більшість смартфонів знаходиться десь посередині цього спектру. Більшість цих пристроїв потребують значного нагрівання для розм’якшення клею, що кріпить передній дисплей або задню кришку до корпусу. Після того, як клей розм’якшиться, його зазвичай доводиться підчіплювати та розрізати, намагаючись при цьому не пошкодити внутрішні кабелі або делікатні компоненти камери. Samsung, зокрема, припускає, що пошкодження під час ремонту настільки ймовірні, що продає екран і акумулятор як єдине ціле.

Якщо у вас є досвід такого типу ремонту і надійний посібник, це не буде надто складно. Однак для тих, хто не має досвіду, цей процес може бути нервовим і пов’язаним з ризиком пошкодження через надмірне застосування сили. Навіть якщо вам вдасться отримати доступ до акумулятора, більшість з них закріплені міцним клеєм, що, як правило, вимагає обережного нанесення розчинника.

Якщо вам вдалося успішно замінити акумулятор смартфона, ви неминуче порушили заводський клей і герметичність, які суттєво впливають на водонепроникність пристрою. Чи можна вважати це порушення «таким, що впливає на функціонування або продуктивність пристрою», згідно з правилами ЄС? Крім того, якщо ви заміните акумулятор iPhone, не використовуючи фірмові акумулятори та програмне забезпечення Apple, ви втратите інформацію про стан акумулятора та отримаєте сервісні попередження. Чи впливає це на роботу пристрою, його продуктивність?

Якщо припустити, що потрапляння на делікатний екран або скляну задню панель сильнодіючих розчинників не відповідає визначенню «легкознімний», ми також можемо погодитися, що воно відповідає положенню про відсутність потреби використовувати «професійні інструменти». Але що саме являє собою «професійний інструмент»?

Діапазон цього визначення досить широкий. Чи вважаються професійними інструментами нагрівальна трубка iFixit та гітарний медіатор? Програма самообслуговування Apple, яка вимагає у користувача орендувати валізу, наповнену спеціальними інструментами, і використовувати спеціалізоване програмне забезпечення для реєстрації деталей, справді може підходити під поняття «професійні інструменти».

Виходить, що формулювання неоднозначні, але наслідки величезні. Правила ремонту в Європі можуть суттєво вплинути й на США. Європейський ринок досить великий, тому більшість виробників пристроїв навряд чи створюватимуть два дизайни своїх основних продуктів, один з яких відповідатиме вимогам ЄС, а інший – відсутністю цих вимог в США.

Як повідомляється, Apple, у відповідь на інше правило ЄС, що зобов’язує використовувати зарядку USB-C до 2024 року, вже тестує iPhone з USB-C для випуску цього року.

Якщо ЄС справді прагне досягти значно ефективнішого використання акумуляторів протягом наступних кількох років, законодавцям потрібно буде ще попрацювати над визначенням термінів. Окрім того, їм варто визначитися з ціллю, чи виробники просто мають полегшити ремонт, використовуючи менше клею, чи індустрія має повернутися на 15 років назад, коли переважна більшість телефонів мала знімну кришку, а батарею можна замінити буквально за декілька секунд.