В Україні готують зміни в законодавство, щоб бронювати від мобілізації ФОП та гіг-спеціалістів

У Міністерстві економіки працюють над питанням, щоб зробити ФОП і гіг-спеціалістів доступними для бронювання від мобілізації. Про це заявив директор департаменту економіки безпеки і оборони Мінекономіки Сергій Сметанко, пише DOU.ua.

«Кожна галузь – унікальна, але ІТ-галузь – одна із найпотужніших і найважливіших в Україні. Ми розуміємо, що ФОП – це основна форма працевлаштування в ІТ. Знаємо, що є і гіг-спеціалісти. На жаль, зараз всі вони випали із системи», – сказав він під час IT Ukraine Legal Conference.

За його словами, зараз законодавство передбачає бронювання лише підприємств, установ та організацій.

«Ми працюємо над цим питанням, думаємо про відповідні зміни до закону. Вже є певні напрацювання, але поки на робочому рівні», – зазначив Сергій Сметанко.

Нагадаємо, що раніше уряд ухвалив постанову про бронювання від мобілізації під час воєнного стану працівників компаній, що мають статус «критичних» для української оборонної промисловості, економіки та життєдіяльності населення. Щоб забронювати працівників телеком та ІТ галузей, компанія має підтвердити статус «критичної» та відповідати мінімум 3 критеріям із переліку.