В ЄС наблизилися до посилення захисту працівників гіг-економіки, серед них – водії Uber та кур’єри

Країни-члени Євросоюзу досягли домовленості щодо правил, які прокладають шлях до посилення захисту зайнятості 28 млн працівників гіг-економіки блоку. Про це пише Financial Times.

Домовленість про галузеві правила може врешті-решт дозволити працівникам, зокрема водіям Uber та кур’єрам, які доставляють їжу, отримувати соціальне забезпечення та інші пільги. Угода розблокувала тривалі переговори між 27 країнами-членами, які затримували розробку законодавства.

«Гіг-економіка принесла багато переваг у наше життя, але це не повинно відбуватися за рахунок прав працівників», – сказала шведський міністр з питань гендерної рівності та трудового життя Пауліна Брандберг.

Більшість працівників таких компаній, як Deliveroo, зареєстровані як самозайняті особи. Згідно з пропозиціями, узгодженими Європейською Радою, компанії, які контролюють робочий час та форму працівників і обмежують їхні можливості погоджуватися чи відмовлятися від роботи, муситимуть класифікувати їх як найманих працівників і нести додаткові витрати.

Угода також включає правила щодо використання штучного інтелекту на робочому місці, згідно з якими компанії зобов’язані гарантувати людський нагляд за своїми автоматизованими системами моніторингу та прийняття рішень.

Тепер держави-члени ЄС обговорюватимуть ці пропозиції з Європейським парламентом. Часу на ухвалення пакета залишилося небагато – до кінця законодавчого циклу в ЄС влітку 2024 року.

Нагадаємо, що визначення «працівник» має величезні наслідки для таких компаній, як Uber і Deliveroo. Чим більше працівників будуть зареєстровані як наймані працівники, а не як самозайняті особи, тим більше ці компанії будуть зобов’язані платити за трудові пільги.