Військовий шутер Six Days in Fallujah вийде в Дочасному доступі Steam

Six Days in Fallujah – військовий тактичний шутер, присвячений найкривавішій битві Війни в Іраку (2003-2011), вийде в Дочасному доступі Steam 22 червня 2023 р.

Гра, яку розробляє студія Highwire Games, має показати події Другої битви за Фаллуджу, яка відбувалася з 7 листопада по 23 грудня 2004 р., очима морпіхів 3-ого батальйону 1 полку Корпусу Морської піхоти США.

Розробники хотіли показати, через що довелося пройти реальним морпіхам під час битви (гра розробляється за допомогою реальних учасників подій), але гра майже відразу після анонсу попала під жорстоку критику суспільства та самих ветеранів Війни в Іраку. Гру критикували як за відбілювання хибних політичних рішень, так і за перетворення реальних жахливих подій в ігрову форму, а також за нехтування великою кількістю втрат серед цивільних.

Другу битву за Фаллуджу називають «Могадішо» Іракської війни, порівнюючи цю подію з Битвою в Могадішо (3-4 жовтня 1993 р.), яка була показана у фільмі Black Hawk Down. У зіткненні брало участь 10 500 морпіхів США, 2 000 солдатів коаліційних сил Іраку та 850 військових Великої Британії. Їх супротивниками були 4 000 бійців аль-Каїда та інших ісламських бойових угрупувань. За результатами протистояння США втратила 95 солдатів вбитими та 560 пораненими, крім того, було вбито 8 іракців та 4 британців. Втрати аль-Каїди та їх союзників оцінюють від 1 200 до 2 000 вбитими, 1 500 полоненими. Крім того, під час битви було вбито від 350 до 800 цивільних.

Попри протидію громадськості розробка Six Days in Fallujah все ж таки продовжилася й ось зараз гра виходить у Дочасному доступі Steam. Але судячи з трейлера, за цей час гра встигла порядком застаріти та не виглядає реалістичною, особливо у розрізі графіки та анімації.