Знімки марсохода Perseverance можуть показати сліди річки на Марсі

Нові зображення марсохода NASA Perseverance можуть показати сліди бурхливої марсіанської річки, яка була ширшою та глибшою, ніж вчені досі тут бачили. Про це сказано в повідомленні Лабораторії реактивного руху NASA.

Річка була частиною мережі водних шляхів, які впадали в кратер Джезеро – місцевість, яку марсохід досліджує з моменту посадки понад два роки тому.

Розуміння цих водних середовищ може допомогти вченим у пошуках ознак давнього мікробного життя, які могли зберегтися в марсіанській породі.

Perseverance досліджує верхню частину купи осадових порід висотою 820 футів (250 метрів) з вигнутими шарами, що нагадують протікаючу воду. Одне з питань, на яке хочуть відповісти вчені, полягає в тому, чи текла вода тут відносно неглибокими струмками або ж більш потужною річковою системою. «Зшиті» зображення, зроблені інструментом Mastcam-Z на Perseverance, вказують саме на останню версію.

«Вони вказують на потужну річку, яка несе багато уламків. Чим потужніший потік води, тим легше він здатен переміщати більші шматки матеріалу», – пояснили в Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії.

Нагадаємо, що вчені помітили серію вигнутих смуг шаруватих порід у кратері Джезеро багато років тому. Вони могли бачити ці шари з космосу, але нарешті змогли побачити їх зблизька завдяки Perseverance.