Такий вигляд буде мати нова пошукова система Google зі штучним інтелектом

Як і очікувалося, Google намагається використати генеративний штучний інтелект для розширення можливостей своєї пошукової системи. Про це було оголошено під час виступу на конференції Google I/O, де компанія продемонструвала майбутнє оновленнями свого пошуку, яке спочатку буде доступне як експеримент в рамках нової програми Search Labs.

Інтеграція генеративного штучного інтелекту в Google Пошук має допомогти користувачам швидше розібратися в темах, відкрити нові точки зору і зручніше шукати інформацію. Компанія наводить приклад, що якщо користувач введе багатогранне питання на кшталт «що краще для сім’ї з дітьми до 3 років і собакою, Каньйон Брайс або національний парк Арки», генеративний ШІ обробить цю інформацію і надасть синтезований огляд ключових деталей, а також посилання для подальших досліджень.

Після цього пошукова система запропонує наступні кроки, включаючи можливість поставити додаткові запитання. Таким чином, користувач перейде у режим діалогу з Google, що має дозволити йому глибше зануритися в досліджувану тему. Важливо, що генеративний ШІ буде зберігати контекст від одного запитання до іншого, забезпечуючи безперебійну роботу користувача. Схожий підхід компанія вже використовувала зі своїм віртуальним помічником Google Assistant.

Генеративний ШІ також має потенційне застосування в онлайн-покупках. Він може допомогти користувачам зрозуміти особливості продукту, порівняти його та зробити вибір, спрощуючи прийняття складних рішень. Під час пошуку продукту користувач отримає стислий огляд важливих факторів, на які слід звернути увагу, а також відповідні пропозиції. Ця функція ґрунтується на Shopping Graph, базі даних, що містить понад 35 мільярдів списків товарів.

Попри потенційні переваги, Google визнає притаманні генеративному ШІ та навчанню на мовних моделях (LLM) обмеження. Компанія планує зважений підхід до впровадження цих технологій у Пошук, щоб вберегти себе від можливих скандалів. Тому буде використовувати такі запобіжні заходи, як цензурування запитів.

На початковому етапі розгортання ці функції будуть доступні в рамках експерименту в Search Labs під назвою SGE (Search Generative Experience), доступного в застосунку Google (для Android і iOS) і настільному браузері Chrome у США (на початковому етапі — лише англійською мовою). Це має дозволити Google зібрати відгуки користувачів і з часом покращити пошук.