Без жодних сюрпризів, презентацію Google I/O 2023 завершили демонстрацією першого складаного смартфона від пошукового гіганта — Google Pixel Fold. Чимало про нього вже встигли розповісти інсайдери, тому ті, хто цікавився тематичними новинами, навряд були здивовані офіційним демо.

Тож, Google Pixel Fold являє собою невеличку «книжечку» зі скла Gorilla Glass Victus та полірованої алюмінієвої рамки довкола. Вага всієї конструкції складає 283 грами. В складеному стані розміри корпуса становлять 139,7×79,5×12,1 мм, а в розгорнутому — 139,7×158,7×5,8 мм. Google зазначає, що в останньому положенні це найтонший складаний смартфон на ринку.

«Tensor G2, інновації Android та ШІ»: представлено складаний смартфон Google Pixel Fold

При цьому діагональ зовнішнього дисплея дорівнює 5,8 дюйма. Це OLED-екран з роздільною здатністю 2092×1080 пікселів (408 ppi) зі співвідношенням сторін 17,4:9. Також він має частоту оновлення на рівні 120 Гц, пікову яскравість до 1550 кд/м² та підтримку функції Always-on.

Внутрішній OLED-дисплей, звісно, значно більший та робить зі смартфона невеличкий планшет. Його діагональ становить 7,6 дюйма зі співвідношенням сторін 6:5 й трохи меншою щільністю пікселів — 308 ppi, або 2208×1840 точок. Його пікова яскравість складає трохи нижчі 1450 кд/м², але також є висока частота оновлення зображення у 120 Гц й підтримка Always-on теж на місці.

«Tensor G2, інновації Android та ШІ»: представлено складаний смартфон Google Pixel Fold

Цей дисплей захищає, як це описує компанія, «ультратонке скло із захисним пластиком». Тобто, сама концепція глобально не відрізняється від конкурентів, навіть якщо технологія має свої доробки. Разом з цим вже на презентації можна було побачити, що лінія загину дисплея буде помітна під різними кутами огляду навіть в повністю розгорнутому на 180° стані. Механізм компанія називає Fluid-Friction Hinge.

На презентації зокрема зробили невеликий акцент на тому, що розробляли шарнір таким чином, щоб він був витривалішим за інші у складаних смартфонів. Але яким він дійсно вийшов вже покаже лише практика реального використання.

Також варто відзначити великі рамки над та під дисплеєм. Елементи шарніра на них, хоч і прикриті захистом, але не ховаються на загальному фоні, що виглядає не зовсім завершено. Проте, в специфікаціях все одно заявлено захист від вологи на рівні IPX8. Але дрібним текстом до цього додається, що «пристрій не є водонепроникним або пилонепроникним» та «пошкодження рідиною анулює гарантію» (останнє стосується більшості виробників й звичайних смартфонів).

Загалом дизайн Google Pixel Fold підтримує стиль поточних моделей Pixel, за винятком «злиття» блоку камер з бічними рамками. Але зовнішність все одно витримана в дуже схожій манері. Лише варіантів кольорів менше: Porcelain та Obsidian.

«Tensor G2, інновації Android та ШІ»: представлено складаний смартфон Google Pixel Fold

Продуктивність забезпечить фірмовий процесор Google Tensor G2. Ємність оперативної пам’яті складає 12 ГБ LPDDR5 з двома варіантами накопичувачів стандарту UFS 3.1 — 256 або 512 ГБ. Пристрій має підтримку 5G (mmWave + Sub 6 ГГц), слот для фізичної SIM-карти з другою eSIM, працює з Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, має чип Ultra-Wideband та «спілкується» з декількома навігаційними системами.

Загалом в смартфоні встановлено п’ять камер. Основний блок має три: ширококутну 48-мегапіксельну зі значенням апертури ƒ/1.7, оптичною стабілізацією та кутом захвату у 82°; надширококутну з роздільною здатністю 10,8 МП, ƒ/2.2 та кутом захвату у 121.1°; а заразом і телефото теж зі 10,8 МП, ƒ/3.05 та 5-кратним оптичним наближенням.

Селфі-камери мають однакові кути захвату у 84°, але зовнішня отримала 9,5 МП з ƒ/2.2, а внутрішня — 8 МП з ƒ/2.0. При цьому зовнішня камера розміщена у вирізі дисплея, а внутрішня розташована в рамці над екраном.

Саме собою, смартфон передбачає можливість долучити основні камери для високоякісних селфі з використанням зовнішнього дисплея як видошукача в розгорнутому стані корпуса. Також передбачається використання камери при напіврозкритому стані смартфона — таким чином він стає сам для себе «штативом» й дозволить, наприклад, доволі зручно робити світлини нічного неба. Android підготували до такої взаємодії. Так само екран підлаштується при, наприклад, перегляді відео.

До того ж операційну систему навчили «підхоплювати» різні формати використання, тож розпочавши ту чи іншу дію на зовнішньому дисплеї, її у будь-який момент можна продовжити на внутрішньому, просто відкривши смартфон. Ще внутрішній екран можна розділити на дві половини для мультитаскінгу, з drag and drop-функцією для контенту, налаштування розміру «вікон» тощо. Разом з цим, подібно до Samsung Galaxy Fold, тут також можна буде викликати невеличкий Dock для запуску застосунків не згортаючи при цьому поточний.

«Tensor G2, інновації Android та ШІ»: представлено складаний смартфон Google Pixel Fold

Додатково Google Pixel Fold має Dual Screen Interpreter Mode, використовуючи обидва дисплеї для перекладу тексту. Тож користувач зможе розгорнути смартфон, демонструючи переклад співрозмовнику на зовнішньому екрані, й отримувати переклад відповіді на внутрішньому.

Серед можливостей ШІ, на жаль, демонстрація не згадала багато прикладів. Окрім вже знайомих варіантів, скажімо, для обробки фото, з нового на сцені продемонстрували лише функцію Help me write, де ШІ допомагає згенерувати розлогіший текст електронного листа з короткого промта.

В технічних характеристиках пристрою також зазначені підтримка відтворення стереозвука, сканер відбитків пальців у клавіші ввімкнення, розпізнавання обличчя власника за допомогою селфі-камер, та оновлення безпеки протягом п’яти років.

Автономність забезпечить акумулятор місткістю 4821 мА•год. Він підтримує PD 3.0 та швидке 30-ватне заряджання. Індукційне заряджання теж є в переліку можливостей, але без приставки Fast, як є у Pixel 7 та 7 Pro. Також Pixel Fold не підтримує функцію реверсивного заряджання.

Замовити пристрій можна відсьогодні за ціною від $1799 із 256-гігабайтним накопичувачем, та до $1919 за 512 ГБ. Це можна зробити в США, Великій Британії, Німеччині та Японії. В комплекті із пристроєм є кабель для заряджання (USB-C-to-USB-C), Quick Switch Adapter та пін для відкриття слота SIM-карти. Разом зі передзамовленням Google Pixel Fold в США компанія подарує покупцю фірмовий «розумний» годинник Pixel Watch. Замовлення мають дістатися адресатів вже наступного місяця.