Фінляндія ввела в експлуатацію третій блок АЕС Олкілуото – найпотужніший ядерний реактор у Європі

15 квітня 2023 р. Німеччина, завдяки корисним ідіотам на зарплатні у росіян, вимкнула три останніх ядерних реактори в країні, які виробляли близько 5% потрібної ФРН електроенергії. Тим часом більш прагматичні фіни ввели в експлуатацію найбільший ядерний реактор у Європі – третій блок АЕС Олкілуото. Що іронічно, будівництвом цього енергоблока займалися французька компанія Areva та… німецький концерн Siemens.

АЕС Олкілуото – друга, після АЕС Ловійса, атомна електростанція Фінляндії. Третя АЕС, Ханхіківі-1, мала будуватися спільно з Росією, але після початку повномасштабної російсько-української війни Фінляндія розірвала цю угоду.

Перши два реактори АЕС Олкілуото, потужністю 890 МВт кожний, були під’єднані до енергомережі у 1979 та 1982 рр. відповідно. Дозвіл на будівництво третього блоку оператор станції Teollisuuden Voima отримав ще у 2005 р., але початок робіт декілька разів відкладався.

На відміну від киплячих ядерних реакторів BWR-2500 від шведської компанії ASEA, які працюють на першому та другому блоці, третій блок АЕС Олкілуото має водно-водяний ядерний реактор третього покоління з водою під тиском EPR (спочатку European Pressurised Reactor, зараз Evolutionary Power Reactor) від Areva NP (зараз Framatome), спільного підприємства Areva та Siemens.

Потужність третього енергоблока – 1 600 МВт. Він був підключений до енергомережі 16 квітня 2023 р. о 2:00, тобто наступної доби після відключення від мережі останніх атомних станцій Німеччини. Нова сумарна потужність АЕС Олкілуото – 3 380 МВт, що робить її 30-ою за потужністю АЕС у світі. Тепер дві АЕС Фінляндії забезпечують 32,8% потреб країни в електроенергії!

Найпотужніша АЕС у світі – Касівадзакі-Каріва (7 965 МВт) в Японії. Найпотужніша в Європі атомна станція – тимчасово окупована Запорізька АЕС (5 700 МВт), займає 10 місце у всесвітньому рейтингу атомних станцій.

Перше місце у світі за загальною потужністю атомних станцій тримає США – 94 718 МВт від 92 реакторів (ще 2 блоки будуються). Франція друга – 61 370 МВт від 56 реакторів (один будується). Атомна енергетика забезпечує 69% потреб Франції в електроенергії! Китай займає третю сходинку – 52 170 МВт від 55 реакторів, але в КНР буде відразу 18 нових енергоблоків!

Україна посідає 8 місце за загальною потужністю АЕС, трохи поступаючись Канаді – 13 107 МВт при 15 працюючих енергоблоках. Ядерні реактори забезпечують 55% потреб України в електроенергії, це другий показник у світі після Франції.