Samsung скоротить випуск чипів пам’яті після найгіршого з 2009 року падіння прибутку

Samsung Electronics оголосила про скорочення виробництва мікросхем пам’яті після того, як повідомила про найнижчий прибуток з часів фінансової кризи 2009 року, пише Bloomberg.

Найбільший у світі виробник чипів пам’яті показав, що його операційний прибуток впав більш ніж на 95% до 600 мільярдів вон ($450 мільйонів) за перший квартал. Samsung заявила, що скоротить виробництво мікросхем пам’яті до «значущого рівня», щоб допомогти покласти край надлишку пропозиції, який спричинив різке падіння цін у всій галузі – крок, якого очікували конкуренти після того, як нагромадження запасів негативно позначилося на цінах і прибутках.

Попри спад, Samsung раніше чинив опір скороченню виробництва, частково для того, щоб відвоювати частку ринку у конкурентів SK Hynix та Micron Technology, які також були змушені скоротити виробництво. Однак, скорочення Samsung може сприяти підвищенню цін на чипи, що розглядається як ключовий крок для відновлення галузі. За словами Байк Гілхюна, аналітика Yuanta Securities, «Оскільки компанія налагоджує виробництво і знижує випуск мікросхем пам’яті до значущого рівня, ситуація з попитом та пропозицією може покращитися набагато швидше».

Новина про скорочення виробництва Samsung призвела до того, що акції компанії зросли на 4,7%, що стало найвищим внутрішньоденним стрибком за останні три місяці, в той час, як акції Hynix підскочили на 6,7%. З усім тим, компанія Samsung вказала, що залишається відданою довгостроковим інвестиціям у галузь, заявивши, що скоротила короткострокові виробничі плани, але продовжуватиме інвестувати в інфраструктуру для забезпечення необхідних чистих приміщень і розширювати інвестиції в дослідження і розробки для зміцнення технологічного лідерства.

Пандемія Covid-19 суттєво вплинула на напівпровідникову промисловість, змусивши багатьох найбільших гравців намагатися встигнути за ринковими змінами. Спочатку попит стрімко зріс, оскільки споживачі, що сиділи вдома, купували нові комп’ютери та смартфони, але тенденція швидко змінилася на протилежну, оскільки обмеження були зняті, а світова економіка постраждала від економічних потрясінь. Як наслідок, очікується, що ціни на DRAM, тип пам’яті, що використовується для обробки даних, впадуть у поточному кварталі приблизно на 10% після падіння на 20% за попередні три місяці та більш ніж на 30% у четвертому кварталі минулого року.

Micron, найбільший американський виробник мікросхем пам’яті, заявив, що запаси клієнтів скорочуються, і спрогнозував поступове поліпшення балансу попиту і пропозиції. Керівники Hynix заявили, що скорочення виробництва постачальниками пам’яті повинно стати помітним в другому півріччі та допомогти підтримати ціни. Однак обидва конкуренти Samsung підкреслили, що темпи відновлення залежатимуть від зусиль їхніх конкурентів щодо скорочення постачання.