Google Play вимагатиме, щоб усі застосунки для Android дозволяли користувачам видаляти дані

Прагнучи підвищити безпеку даних у Play Store, Google оголосила, що всі застосунки для Android повинні надавати користувачам можливість видаляти дані своїх облікових записів.

Зараз розділ «Безпека даних» в Play Store дозволяє розробникам повідомляти користувачів, що вони можуть «вимагати видалення даних». У майбутньому всі застосунки, які дозволяють створювати акаунти всередині програми, повинні також дозволяти користувачам видаляти їх.

Ця опція видалення повинна бути легко доступною як у самому додатку, так і поза ним, зокрема на вебсайті сервісу. Це дозволить користувачам вимагати видалення облікового запису та даних без необхідності заново встановлювати видалений застосунок.

Google зазначає, що розробники Play повинні будуть видалити дані користувача, пов’язані з його обліковим записом, а тимчасове вимкнення або відключення облікового запису не вважатиметься його видаленням. Якщо існує законна причина для збереження певних даних, наприклад, з міркувань безпеки, запобігання шахрайству або дотримання нормативних вимог, розробники повинні чітко інформувати користувачів про свої методи збереження інформації, наприклад, у своїй політиці конфіденційності.

Ця вимога до політики вплине на всі застосунки в усьому світі, і Google поступово впроваджує її для розробників. На першому етапі вони повинні будуть надати відповіді на запитання щодо видалення даних у формі «Безпека даних» свого застосунку до 7 грудня, а зміни в Google Play стануть активними на початку наступного року. Проте розробники можуть подати заявку на відтермінування дії нових правил через Play Console до 31 травня 2024 року.