Windows 11 на ринку трохи понад рік, і вона мені чесно подобається. Як давній користувач систем Microsoft, можу сказати одне — це одна з найменш проблемних і найбільш функціональних платформ компанії. Але, як відомо, немає у світі ідеалу. Є декілька проблем, які дійсно іноді викликають не просто подив, але й глибоке розчарування. Такі помилки дратують і викликають негативні емоції.

Саме тому деякі з користувачів й досі не хочуть переходити з Windows 10 на Windows 11. І тут навіть мова не про неможливість такого переходу через несумісність обладнання. А про інколи елементарні, прості проблеми. Про які зараз і поговоримо.

1. Панель завдань і меню «Пуск» все ще менш функціональні, ніж у Windows 10

5 проблем у Windows 11, які часто дратують користувачів

Найбільша зміна в Windows 11 у порівнянні з попередньою ОС від Microsoft — це розміщення меню «Пуск» та панелі завдань по центру. Комусь таке розташування подобається, хтось миттєво переміщує їх ліворуч на звичне місце після Windows 10. Але найбільша проблема полягає в тому, що й досі панель завдань та меню «Пуск» не такі функціональні, як того хотілося.

Мене не переконують розповіді Microsoft про те, що потрібно було розробити набагато сучасніше рішення, щоб вивести підтримку системи на новий рівень. Але це зовсім не так. Й досі повно проблем з використанням меню «Пуск», я помічаю, що все менше ним користуюсь. Панель завдань взагалі розроблена криво. Чого тільки варте рішення, що тепер не можна просто перетягнути ярлик потрібної програми на «Панель завдань». Покращення заради погіршення? Дивно.

За словами компанії, повернення до того, що було раніше, тобто до більших можливостей персоналізації панелі завдань і меню «Пуск», буде неможливим, оскільки це вимагатиме дуже масштабної розробки, яка займе багато часу. Серйозно? На форумах Microsoft це одна з найбільш поширених вимог, і корпорація вирішила, що це неможливо зробити простим способом і … не буде цього робити. Велика софтверна компанія капітулює перед таким завданням.

2. Microsoft Edge не завжди працює належним чином

5 проблем у Windows 11, які часто дратують користувачів

Я люблю Edge за те, що він чудово керує пам’яттю, дозволяє довше працювати від акумулятора моєму ноутбуку (він краще оптимізований, ніж Chrome) і має багато функцій, призначених для сенсорних екранів. Але я не розумію, чому іноді він поводиться нестабільно, і деякі вебдодатки можуть «випадково» перестати працювати з ним. Був час, коли вебпрограма Outlook просто завантажувалася нескінченно – вона зависала під час завантаження, і я не міг отримати доступ до своїх електронних листів. Мене це дуже дратувало і, чесно кажучи, мені довелося шукати розв’язання своєї проблеми назовні.

Зрештою це було вирішено. Проте з тим же Chrome подібних проблем ніколи не було. І цікаво, що найбільше труднощів виникло саме після впровадження оновлення Edge.

Тут трохи відійду від теми та згадаю про Bing AI, який нещодавно з’явився в Microsoft Edge. Так, ChatGPT захопились сотні мільйонів користувачів інтернету. А тепер зізнайтеся, хто змінив пошукову систему за замовчуванням на вашому телефоні або ноутбуці з Google на Bing?

Багато експертів кажуть, що у Bing немає шансів. Навіть не тому, що Bing AI марний – цифри суперечать цьому. Лише понад мільйон користувачів дали йому шанс, решта, а це сотні мільйонів юзерів ChatGPT навіть не перевірили реалізацію Microsoft. Пошукова система – Google, вона вже настільки глибоко вкоренилася в асоціаціях, що в словниках давно є слово «гуглити» стосовно пошуку в інтернеті.

Навіть я, прихильник Microsoft, не з особливим ентузіазмом заохочую людей, які мають доступ до нового Bing. Хоча пропоную їм поекспериментувати. Я пропоную їм встановити Bing як пошукову систему за замовчуванням на всіх пристроях, наприклад, на два дні. Я передбачаю два наслідки цього досвіду. Перший стане несподіванкою того, що Bing працює досить добре і більше не є тією обмеженою пошуковою системою, надаючи цілком точні результати. Другим буде повернення в Google, до якого ви звикли.

3. Оновлення Windows 11 часто щось ламають

5 проблем у Windows 11, які часто дратують користувачів

Сумнозвісна слава оновлень Microsoft вже давано мала стати історією, але поки що це наша реальність. Кожного разу читаєш на форумах, що або якесь обладнання дає збій, або деякі елементи системи не працюють (наприклад, меню «Пуск» чи проблеми зі звуком), то оновлення не встановлюються належним чином. Навіть щось погане трапляється з BitLocker і він запитує ключ відновлення, хоча більшість користувачів навіть не здогадувались про нього.

Звичайно, часто ви можете легко виправити ці проблеми самостійно, але це все одно дратує. Особливо коли потрібно почати працювати з комп’ютером якомога швидше, але не можна, тому що оновлення не вдалося. І знову потрібно шукати шляхи розв’язання проблеми, витрачаєте час та нерви. Користувачі вже втомились із року в рік чекати, щось в новій ОС цього не буде.

4. Іноді нижча продуктивність Windows 11

5 проблем у Windows 11, які часто дратують користувачів

Буває, що це відбувається «випадково» через неправильну роботу деяких драйверів в ноутбуках, буває, що це наслідок встановлених програм, які не оптимізовані для даної системи, або відсутності оптимізації системи (або її недостатнього рівня) для конкретних конфігурацій.

Люди, які перейшли на Windows 11, іноді відчували зниження швидкості ОС, і це непоодинокі випадки. Саме, після встановлення Windows 11 на попередній машині я відчув спочатку підвищення продуктивності, а потім її різке падіння без видимої причини. Якщо ви також бачите цей регрес — ви не самотні.

Якщо ви користуєтеся операційною системою Windows 11 версії 22H2, можливо, певний час у вас виникали проблеми зі зниженням швидкості в деяких відеоіграх.

Навіть в офіційній документації Microsoft підтверджувала, що деякі відеоігри та програми можуть працювати повільніше, ніж очікувалося, або повністю зависати у Windows 11 версії 22H2. Зараз проблема позначена як вирішена, проте хто знає, чого очікувати від нового оновлення.

Корпорація Microsoft встановила високу планку щодо вимог до апаратного забезпечення, тому люди очікують, що якщо вони відповідатимуть суворим мінімальним вимогам, усе працюватиме добре. На жаль, це не завжди так і … бувають розчарування.

5. Неточності в інтерфейсі користувача

5 проблем у Windows 11, які часто дратують користувачів

Те, що було зроблено з контекстним меню Windows 11, — це найгірше, що могло статися. Переміщення кнопки перейменування до графічних елементів, які, на перший погляд, не представляють такої функції, або абсолютно нефункціональних віджетів, елементів темного режиму, які не відповідають один одному, або навіть карколомних рішень в інтерфейсі користувача «Центру дій» — це те, що можна було вирішити за допомогою оновленої Windows 11 краще.

Користувачі Windows й досі очікують, що Microsoft прислухається до них. На жаль, це не завжди так — наступні оновлення системи свідчать про те, що період, коли гігант міг зосередитися на реальних потребах користувачів — вже пройшов. Нас постійно годують якимись обіцянками, постійно щось обіцяють, але після виходу оновлення ми бачимо щось непотрібне або недороблене. Така вже доля Windows.

***

Звісно, у Windows 11 є деякі проблеми, які можуть вас дратувати та викликати негативні емоції. Я теж це розумію. Але слід визнати, що це все ще досить успішна операційна система, хоча правда в тому, що Microsoft більше ні з ким не змагається. І це погано. В першу чергу для нас, користувачів ОС від Microsoft. Бо зрештою, ми всі добре застрягли на Windows і глобального переходу на macOS, Linux чи ChromeOS я в перспективі декількох років не бачу. Тож хотілося б, щоб компанія звертала більше уваги на відгуки користувачів.