Amazon анонсує Project Kuiper — нового гравця на ринку супутникового зв’язку, який конкуруватиме зі Starlink

Мешканці великих міст навряд мають відчутні проблеми зі зв’язком та інтернетом, але для тих людей, які розташовуються трохи далі від мегаполісів, часто постає питання чималих обмежень в доступі до Мережі. Тепер на допомогу таким користувачам приходить супутниковий зв’язок, як-от Starlink. Компанія Amazon не стала осторонь й також готується до запуску власної версії такої технології — Project Kuiper.

Наразі компанія готує три варіанти пристроїв Project Kuiper. Найменший з них запропонує 7-дюймовий «квадрат» вагою трохи більше ніж 450 грамів. Це рішення розраховане на приватних користувачів та забезпечить швидкість доступу до 100 Мбіт/с. «Тарілка» мобільна, тому може за потреби подорожувати з власником.

Більший 11-дюймовий термінал з вагою 2,3 кг (без урахування кріплення), не дивлячися на невеликі розміри, компанія називає одним з найпотужніших комерційних рішень з наявних. Такий зможе продемонструвати швидкість до 400 Мбіт/с. Але це не найпотужніше рішення в лінійці.

Найбільший з Project Kuiper — прямокутник розміром 48×76 см, який призначено для використання підприємствами, урядом та телекомунікаційними компаніями. З таким терміналом можна розраховувати на швидкість до 1 Гбіт/с. 

«Наша мета з Project Kuiper — не просто з’єднати громади, які не отримують послуг, але й порадувати їх якістю, надійністю та цінністю послуг. З першого дня кожне технологічне та бізнес-рішення, яке ми приймали, було зосереджене на тому, що забезпечить найкращий досвід для різних клієнтів по всьому світу, і наш асортимент клієнтських терміналів відображає цей вибір», — прокоментував віцепрезидент Amazon з питань технологій для Project Kuiper Раджив Бадьял.

Над технологіями Project Kuiper компанія працювала самостійно, кодова назва власного чипа — Prometheus. Метою всього проєкту було створення невеликих та простих терміналів, які могли б дозволити собі пересічні користувачі. Задача створення термінала вартістю до $500 була досягнута компанією ще у 2020 році. Тепер виготовлення середньої моделі вартує менш як $400.

Перші прототипи супутників мають запустити з ракетою Vulcan Centaur від United Launch Alliance. Паралельно з випробуваннями Project Kuiper вже готують до комерційного запуску. Виробництво має стартувати вже цього року на заводі в місті Кіркленд, штат Вашингтон. Запуск серійних супутників орієнтовно має розпочатися в першій половині 2024 року, а до його кінця й почнеться надання послуг першим клієнтам.

На жаль, поки що компанія не розкрила орієнтовні ціни терміналів та вартість їх обслуговування.