Протягом двох днів Global Game Jam 2023 українці створили 83 гри

Це зовсім не новина, тому що йдеться про події, що відбулися понад місяць тому, 4-5 лютого 2023 р., але досить широке, попри війну, залучення українських розробників до Global Game Jam, лише підтверджує прояви нового ренесансу ринку розробки ігор в Україні, який ми зараз спостерігаємо.

Global Game Jam проводиться щорічно з 2009 року і це наймасштабніше міжнародне змагання зі швидкого створення відеоігор. У Global Game Jam 2023 брали участь 39 483 розробників зі 108 країн, які забралися у 788 локаціях по усьому світу і протягом 48 годин 4-5 лютого 2023 р. створили 7 630 ігор!

Global Game Jam 2023 проходив для українців в трохи іншому ніж раніше форматі. Усі 11 локацій, у яких захід проводився в Україні, були розташовані або відразу в бомбосховищах, або неподалік від бомбосховищ, крім того, усі ці локації з міркувань безпеки не позначалися на загальній мапі. Під час оголошення теми джему, а цього року це «Root», тобто «Коріння», у Кропивницькому прозвучала сирена повітряної тривоги, тому процес було перервано до відбою.

Українці беруть участь у Global Game Jam з 2016 року. Цього року на території Україні до Global Game Jam приєдналися 385 розробників, крім того, українці долучилися до відповідних заходів у Польщі, Данії, Великій Британії та інших країнах. Протягом двох днів українські учасники створили 83 гри.

Деякі з цих проєктів, як ото Roots of Betrayal, Awakening the power of the roots чи Blame The Beavers можна розвити до повноцінних ігор. Тим більше, що такі приклади вже є. Ігри No one lives under the lighthouse та Farlanders народилися як джем-проєкти.

Що ж, сподіваємось що до початку Global Game Jam 2024 Україна переможе Московію, на нашій землі запанує мир і ще більше українських розробників створять ще більше цікавих джем-проєктів. Все буде Україна!