Військові Швейцарії виводять з експлуатації діючі комплекси ППО Rapier і знищують їх, замість того, щоб передати Україні. Про це пише швейцарське видання NZZ.

Rapier («Рапіра») – це зенітна ракета ближнього радіуса дії та відповідний зенітний ракетний комплекс, розроблений British Aircraft Corporation у середині 1960-х років. BAe Dynamics, а потім MBDA UK здійснювали підтримку та оновлення комплексів у 1980 – 2000-х роках. Тобто це британська зброя і ніщо не заважає Швейцарії направити її в Україну. Але, на жаль, перша партія Rapier вже знищена, інші чекають на знищення.

І хоче це вже не нове озброєння, але воно все ще може знадобитися. Наприклад, Велика Британія використовувала Rapier для захисту неба під час Олімпійські ігри у Лондоні у 2012 р. На жаль, усі власні ЗРК Велика Британія вивела з експлуатації та знищила ще у 2021 р.

Швейцарія знищує 60 ЗРК Rapier, які могли б знадобитися Україні

Але ті Rapier, що ще залишились у Швейцарії та, наприклад, Туреччини, можуть використовуватися як точкові системи ППО проти БПЛА, крилатих ракет та гелікоптерів. Про це каже колишній головний редактор Allgemeine Schweizerische Militaerzeitschrift (ASMZ) Петер Шнайдер. Тим більш, що Швейцарія модернізувала свої Rapier лише у 2007 році та закупила 2000 оновлених ракет до них.

Крім ЗРК Rapier, Швейцарія збирається вивести з експлуатації близько 300 БТР M113 та понад 100 гармат M109. Ця техніка теж не завадила б ЗСУ.

Важко не погодитися з коментарем з цього приводу керуючого директора European Resilience Initiative Center Сергія Сумленного: «Рішення швейцарської влади знищити списані, але повністю працездатні та не застарілі системи ППО замість того, щоб поставити/продати їх в Україну, схоже на рішення знищити хліб під час голоду. Це набагато гірше, ніж просто холодність або відсутність співчуття. Це жорстокість.»

Швейцарія знищує 60 ЗРК Rapier, які могли б знадобитися Україні

Технічні характеристики ракет Rapier
Вага – 45 кг
Довжина – 2,235 м
Діаметр – 0,133 м
Розмах крил – 0,138 м
Двигун – твердопаливний
Боєголовка – осколкова з підривом при наближенні
Оперативний діапазон – 400–8 200 м
Гранична висота – 3000 м (ракета Mk1), 5000 м (ракета Mk2)
Максимальна швидкість – 3 Маха, або 3700 км/год
Система наведення – напівавтоматична командна у зоні видимості
Пускова платформа – вантажівка або причіп