Військово-промисловий комплекс Китаю збирається розпочати будівництво свого першого угруповання супутників на низькій навколоземній орбіті (LEO) у спробі наздогнати SpaceX Starlink. Про це пише Reuters.

Створення угрупування китайських низко-орбітальних супутників доручено державній компанії China Aerospace Science & Industry Corporation Limited (CASIC), яка виробляє космічні апарати, ракети-носії, а також стратегічні та тактичні бойові ракети для Народно-визвольної армії Китаю. Запуск перших супутників сузір’я заплановано на вересень 2023 р. Китай планує розміщувати їх на орбіті висотою 150-300 км. Про загальну кількість апаратів, що увійдуть до угрупування, інформації поки що немає.

Ще у 2020 році CASIC заявила, що планує побудувати флот з майже 13 000 супутників на низькій навколоземній орбіті, але поки що все йде дуже повільно. За оцінками аналітиків, наразі Китай має не більше кількох сотень супутників LEO й до 2027 року їх кількість у кращому випадку сягне лише 4 000.

Зацікавленість КНР власними низькоорбітальними супутниками, здатними роздавати інтернет, викликана вдалими прикладами застосування Starlink Збройними силами України під час поточної російсько-української війни.

Нагадаємо, на лютий 2023 р. SpaceX Starlink має 3 580 супутників на орбіті, включаючи нові апарати Starlink v2.0 зі збільшеною пропускною здатністю.