Можна відремонтувати за лічені хвилини: HMD показала на MWC смартфон Nokia G22

Компанія HMD представила на виставці MWC в Барселоні новий бюджетний смартфон Nokia G22, головною особливістю якого є можливість швидкого ремонту самим користувачем. Як зазначає виробник, конструкція апарату була розроблена так, щоб спростити найпоширеніші типи ремонту – заміну розбитого екрана, зарядного порту та акумулятора.

В HMD кажуть, що співпрацюють із компанією з ремонту електроніки iFixit, щоб забезпечити клієнтів необхідними запасними частинами, інструментами та інструкціями.

Nokia G22 з’явиться у продажу 8 березня у Великобританії за ціною 149,99 фунтів стерлінгів та у країнах ЄС за 179 євро.

Щоб підкреслити легкість ремонту, Адам Фергюсон, керівник відділу продуктів HMD, успішно замінив батарею в Nokia G22 прямо під час презентації смартфона. Фергюсону довелося відкрити смартфон за допомогою пластикового інструменту, схожого на гітарний медіатор, і від’єднати кабель, щоб витягти батарею, – але весь процес зайняв близько п’яти хвилин. За його словами, подібна заміна батареї в попередніх смартфонах Nokia або в багатьох конкуруючих моделях зайняла б близько 90 хвилин.

За його словами, ремонт екрана Nokia G22 «може зайняти близько 20 хвилин». Ціни на запчастини для Nokia G22 від iFixit варіюються від близько $23 за новий зарядний порт до близько $54 за заміну дисплея.

В HMD зазначають, що Nokia G22 отримала вбудований, а не змінний акумулятор просто тому, що це б обмежило або його загальну ємність, або максимальну швидкість заряджання, та призвело б до збільшення товщини моделі. Nokia G22 має товщину 8,48 мм та акумулятор ємністю 5050 мА⋅год, який підтримує швидку зарядку до 20 Вт.

Хоча HMD сподівається, що ремонтопридатність продовжить термін служби Nokia G22 завдяки запасу запчастин на п’ять років, компанія, з усім тим, припинить надавати моделі програмну підтримку раніше, ніж це робить Samsung і Google у своїх смартфонах. Nokia G22 отримуватиме оновлення Android протягом 2 років і 3 роки оновлення системи безпеки. І ще один невдалий поворот – апарат буде поставлятися з Android 12, операційною системою, що вийшла 2021 року.

Окрім ремонтопридатності, технічні характеристики Nokia G22 не є унікальними. Смартфон отримав 6,52-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 720p і частотою 90 Гц та краплеподібним вирізом для 8-мегапіксельної селфі-камери, а також тріо задніх камер, включаючи 50-мегапіксельну основну, 2-мегапіксельний сенсор глибини та 2-мегапіксельну макрокамеру. Апарат працює на базі процесора Unisoc T606 і має 4 ГБ оперативної та 64 ГБ постійної пам’яті. Розблокування здійснюється за допомогою сканера відбитків пальців, розташованого збоку, окрім того, Nokia G22 має захист від пилу та води за стандартом IP52.

На MWC компанія HMD також зробила нову заяву про те, що робить «перші кроки» для початку виробництва деяких смартфонів у Європі, що, за її словами, допоможе підвищити безпеку та стійкість її пристроїв. Однак компанія не розкрила подробиці, зокрема, про те, яких саме моделей це стосується або в якій саме європейській країні відбуватиметься виробництво. Пристрої Nokia, що належать HMD, історично виробляються у партнерстві з компанією Foxconn зі штаб-квартирою на Тайвані.