Марсохід NASA Curiosity нещодавно виявив одні з найпереконливіших доказів існування давньої води на Марсі. Цими доказами є рифлене каміння, утворене хвилями.

Ці брижі утворилися мільярди років тому, коли поверхня Марса ще була вкрита водою. Зонди по всій планеті досліджують ці стародавні водні басейни, щоб отримати інформацію про геологічну історію Марса та його потенціал для астробіології.

Curiosity розпочав свою місію у 2012 році в низькогірному кратері Гейла, а зараз перебуває на горі Шарп, яка колись була вкрита озерами та струмками. Якщо життя колись існувало на Марсі, ці стародавні водні шляхи є гарним місцем для пошуку.

Марсохід помітив текстури породи — невеликі брижі, схожі на засохлі протектори шин — у шарі породи на горі Шарп в регіоні, що називається долиною Marker Band, згідно з пресрелізом NASA.

«Це найкращий доказ наявності води і хвиль, який ми бачили за всю місію, – сказав Ешвін Васавада, науковий співробітник проекту Curiosity. – Ми пролізли крізь тисячі футів озерних відкладень і досі не бачили подібних доказів. А тепер ми знайшли їх у місці, яке, як ми очікували, буде сухим».

Marker Band і її околиці сформувалися в більш сухому кліматі, ніж райони, через які вже пройшов Curiosity. Іншими словами, команда NASA припустила, що вода на Марсі могла вже зникнути на той час, коли сформувалася порода, яка зараз вивчається.

На полюсах Марса є льодовикові щити та крижані шапки, а падіння метеоритів на планету призвело до утворення підземного льоду, але рідкої води на планеті не було мільярди років, принаймні, наскільки нам відомо. Марс холодний і має розріджену атмосферу, тому вода замерзає на його поверхні, а давня вода планети, як вважається зараз, здебільшого пішла в космос (за даними NASA, щонайменше 87%).

Marker Band настільки тверда, що Curiosity не зміг взяти з неї зразок навіть після кількох спроб буріння, але якщо марсохід не зможе отримати зразок з м’якшої породи, на нього все одно чекають захопливі пригоди.

Марсіанська долина Gediz Vallis містить безліч скельних уламків, які, на думку вчених, були занесені туди давніми зсувами. Це робить долину сховищем каміння з вершини гори Шарп, до якої Curiosity не зможе дістатися. Досліджуючи ці валуни, вчені отримають уявлення про недоступні раніше історії з минулого Марса.